Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrave biljke
  • 07.05.2024. 09:00
  • Zaječarski okrug, Jakovac, Knjaževac

Rastvor vrbovih grančica za rast bilja, pepeo protiv lukove muve

Prema rečima Vlade Stefanovića, krastavac zaliva mešavinom mleka, vode i sode bikarbone, dok krompir pomenutim sredstvima oprska, jer larve krompirove zlatice ne podnose laktozu.

Foto: Jovana Cvetković
  • 193
  • 62
  • 1

U oazi mira, tišine, čiste prirode i nekolicine napuštenih kuća, nadomak sadašnjeg knjaževačkog sela Jakovac, tamo gde su nekada živeli jakovački preci, u takozvanom Starom selu iz jedne kuće se i dalje oseća miris domaćeg hleba ispod sača. Okružena šumom, mladim voćnjakom i baštom, pored potoka nalazi se vikendica porodice Stefanović. 

Vlada Stefanović, domaćin i dugogodišnjii lovac iz Niša, pre petnaestak godina je kupio imanje sa željom da sagradi vikendicu u kojoj će nakon penzionisanja tu da uživa sa suprugom. 

Blizina potoka je velika prednost

"Ovde sam dolazio godinama u lov i jako mi se dopalo mesto. Odmah sam zamislio kako bi bilo lepo sagraditi vikendicu, posaditi mlade voćke, baštu, jednostavno pobeći od gradske gužve. U dogovoru sa suprugom, napravili smo sve što smo zamislili i sada zajedno uživamo u lepoti prirode", kaže Stefanović i dodaje da je nakon penzionisanja došao tu i da živi, ali da je supruga zbog posla, radnim danima u Nišu, a vikendom na selu. 

Alternativni načini prskanja

Kako dalje napominje, zbog blizine potoka, ali i bunara u dvorištu, oko vikendice su posadili razno voće, vinograd, posejali povrće i lekovito bilje koje koriste u zaštiti prilikom tretiranja drugih biljnih vrsta. 

"U bašti imamo crni i beli luk, papriku, paradajz, krastavac i blitvu koju smo namenski posejali pored povrtarskih kultura kako bi smrdibube koje nam dosta napadaju paradajz i papriku prešle da se hrane njome. Što se tiče zaštite kako voćarskih tako i povrtarskih kultura ne primenjujemo pesticide, već su tretiranja na bazi mleka, koprive, vrbove vode i sode bikarbone", ističe naš sagovornik.

Za voće mleko, kopriva, vrba i soda bikarbona

Prema Stefanovićevim rečima, krastavac zaliva mešavinom mleka, vode i sode bikarbone, dok krompir pomenutim sredstvima oprska, jer larve krompirove zlatice ne podnose laktozu

"Na svakih sedam dana, a naročito posle kiše, istretiram i krompir i krastavac kornišon, kako zbog zaštite tako i zbog pospešivanja rasta biljke. Za zaštitu paprike koristim maslačak, zdravac i korpivu uz dodatak piva ili sudomila kao lepka. Istim rastvorom oprskam i sve ostale voćke u dvorištu, višnju, jabuku, krušku, malinu, kupinu, vinovu lozu, trešnju, nektarinu i dunju", napominje ovaj domaćin i dodaje da leje sa lukom posipa isključivo pepelom kako bi ga zaštitio od lukove muve i puževa, ali i prihranio kalijumom. 

Rastvor od vrbovih grančica

Od prirodnih sredstava za pospešivanje rasta biljaka koristi i rastvor od vrbovih grančica koji se pravi tako što se mlade vrbove grane iseku u veličini palidrvca, stave u teglu, preliju vodom i tako stoje 24 sata.

U tom rastvoru se potope kalem grančice, a poznato je da vrba sadrži salicilnu kiselinu odgovornu za rast i razvoj biljaka. 


Tagovi

Prirodna zaštita bilja Pospešivač rasta Vlada Stefanović Vrbova voda Zaštita od lukove muve Zaštita od puževa Zaštita od krompirove zlatice Salicilna kiselina


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.