Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leto 2024
  • 04.05.2024. 18:00

Kakvo nas leto čeka? Objavljena sezonska prognoza poznatog prognostičkog centra

Ovo leto će biti razdoblje prelaza između toplog u hladni ciklus, što može uzrokovati neobične vremenske anomalije, kažu u Severe Weather

Foto: Depositphotos/Milosz_G
  • 1.861
  • 172
  • 0

Od kako postoje merenja, a prema zapisima koji sežu do 1940., EU Služba za klimatske promene Kopernikus je objavila da je 2023. godina bila najtoplija ikada, februar 2024. najtopliji februar ikada, a mart 2024. deseti najtopliji zabeleženi mesec zaredom. 

Temperatura vazduha je globalno porasla za 1,5°C iznad predindustrijskog nivoa, a pored toga se suočavamo sa olujama, poplavama i sušom. 

Očekuju nas prelazni periodi

Prema prognozi koju je objavio prognostički centar Severe Weather Europe, čeka nas nestabilno leto sa velikim promenama i ekstremima, a zbog prelaza iz fenomena El Ninjo prema La Ninji.

Nakon analize višegodišnjih trendova i modela  ECMWF i CFSv2, predviđaju da nas u narednim mesecima čekaju prelazni periodi između toplih i hladnih faza. Najavljuju i neobične vremenske anomalije. 

Dakle, prognoza ukazuje na dinamičan letnji obrazac atmosfere, pod uticajem prelaza iz toplog El Ninjo u hladni ciklus La Ninja. Navode da sledi vrlo hladan ciklus u kasno leto 2024., a trajeće će do 2025. 

Više temperature 

Kada je reč o meteorološkom letu (jun-jul-avgust) u prognozama za Evropu, modeli predviđanja ukazuju na veću tendenciju toplotnih talasa iznad južnih delova našeg kontinenta. 

Navode da će pritisak biti nizak nad severnom Evropom, a jugozapad pod visokim. To bi moglo uzrokovati toplije od normalnih temperatura u središnjoj i zapadnoj Evropi, dok se za sever predviđa normalno letnje vreme. Očekuje se i nekoliko prolaznih grmljavinskih oluja, posebno u unutrašnjosti kontinenta.

Kada je reč o padavinama, u kopnenoj Evropi se očekuju uglavnom sušniji uslovi, a više ih se predviđa nad severnim krajevima. 

"Ovo leto će biti razdoblje prelaza između faza, što može uzrokovati neobične vremenske anomalije. Zato je važno da ljudi ostanu informisani i prate lokalne vremenske prognoze kako bi se pripremili za moguće promene", poručili su prognostičari Severe Weather Europe.


Tagovi

Prognoza Vremenske anomalije Severe Weather Grmljavinske oluje Leto 2024 Toplotni talasi Sezonska prognoza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.