Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.04.2024. 17:00

Od četvrtka nestabilno, sa češćom kišom, vetrom i padom temperature

Košava će biti najjača na jugu Banata, na širem području Beograda, u donjem Podunavlju i Pomoravlju. Maksimalna temperatura biće od 22 do 25 °C.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 138
  • 27
  • 0

Danas i sutra u Srbiji će biti pretežno sunčano i toplo, samo na na jugoistoku i jugozapadu promenljivo oblačno vreme. U sredu (1. maj), u većem delu Srbije i dalje suvo i vetrovito uz duže sunčane intervale, prognoza je Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Košava će biti najjača na jugu Banata, na širem području Beograda, u donjem Podunavlju i Pomoravlju. Maksimalna temperatura biće od 22 do 25 °C. Lokalna pojava kratkotrajne kiše ili pljuska očekuje se u sredu posle podne na zapadu i jugu Srbije, a uveče i tokom noći ponegde i u ostalim krajevima. Od četvrtka (2. maj) do početka sledeće nedelje, prognozira se promenljivo i nestabilnije vreme sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine, a temperatura će biti u postepenom padu.

Jak jugoistočni vetar (košava) duvaće još u četvrtak 2. maja, a zatim će oslabiti.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima centralne, južne i jugoistočne Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, u delovima zapadne umerena suša. U ostalim krajevima Srbije biće normalni uslovi vlažnosti.

Vreme pogoduje razvoju biljnih bolesti

Nestabilno vreme sa padavinama u prethodnom periodu stvorilo je povoljne uslove za ostvarenje primarne infekcije gljive prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke i kruške, kao i sive pegavosti lista kruške. Kod ratarskih kultura, sam početak cvetanja pšenice je kritična faza kad je u pitanju mogućnost infekcije gljivom prouzrokovačem fuzarioze klasa.

Pšenici preti opasnost od fuzarioze: Zaštitite je pre padavina

Kada je reč o štetočinama, usled visokih temperatura koje smo imali tokom aprila počeo je i let jabukinog i šljivinog smotavca, a samim tim i početak polaganja jaja prve generacije. U zasadima kruške je registrovano prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U toku je piljenje larvi prve letnje generacije ove štetočine.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

RHMZ Košava Kruškina buva Fuzarioza klasa Vlažni uslovi Šljivin smotavac


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".