Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.05.2024. 13:15

Od sutra nestabilno vreme, moguće nepogode i pojava grada

Od subote (11. maj) bi u većini mesta bilo dužih perioda sunčanog vremena, dok se kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 136
  • 25
  • 0

Od danas (7. maj) će u većem delu Srbije biti promenljivo oblačno i malo svežije vreme sa dnevnim temperaturama od 19 do 24°C, prognoziraju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ). 

Sutra (8. maj) i u četvrtak (9. maj) bilo bi nestabilno, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, lokalno i kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim gradom i velikom količinom padavina za kratko vreme. U petak (10. maj) će doći do postepenog prestanka padavina, a od subote (11. maj) bi u većini mesta bilo dužih perioda sunčanog vremena. Kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima centralne, južne i jugozapadne Srbije preovladavaće jako i ekstremno vlažni uslovi, u delovima istočne i jugoistočne Srbije umereno vlažni uslovi. U ostalim krajevima zemlje biće normalni uslovi vlažnosti.

Grožđani moljac i krompirova zlatica sve aktivniji

U toku prethodne nedelje su se u više navrata ostvarili uslovi za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke. Osim toga, u pojedinim zasadima uočeno je prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća. U zasadima vinove loze su ispunjeni uslovi za ostvarenje primarne infekcije prouzrokovačem plamenjače, crne truleži i pepelnice vinove loze.

Jabuke ugrožavaju lisne vaši, smotavac i pepelnica - sada je važno da ih zaštitite

Kada je reč o insektima, u toku je piljenje larvi prve generacije pepeljastog grožđanog moljca. Jabukin smotavac je u fazi polaganja jaja, a negde i piljenja gusenica prve generacije. Kod ratarskih kultura u usevima krompira se uočava prisustvo odraslih jedinki i položena jaja krompirove zlatice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

RHMZ Kiša Grad Pljuskovi Ekstremno vlažni uslovi Grožđani moljac Krompirova zlatica


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".