Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 05.05.2024. 15:00

Agroklub u Valensiji: Čime se bave španski poljoprivrednici i šta im zadaje glavobolju?

Španija je među vodećim evropskim zemljama po pitanju organske proizvodnje. Iako ona postaje sve popularnija, proizvođačima muke zadaju komplikovane zakonske procedure i nedostatak radne snage.

Foto: Bojan Kecman
  • 106
  • 29
  • 0

U Španiji je 2.675.000 hektara, odnosno 11 odsto obradivog zemljišta, u sistemu organske proizvodnje. Među proizvođačima je i zadruga "Saifresc" koja se nalazi u predgrađu Valensije.

Od pirevine ih boli glava

Četiri osnivača organskom proizvodnjom počeli su da se bave 2012. godine, a do tada su radili konvencionalnu poljoprivredu. Među osnivačima je i porodica Kvilis, a sin Hulio, postao je direktor zadruge koja na ukupno 30 hektara, što svojih parcela, što zakupljenih, proizvodi razne vrste povrća i voća.

Pirevina probija biorazgradivu foliju pa je čupaju ručno

"Proizvedemo više stotina tona povrća i voća. Seme uglavnom proizvodimo na svojim parcelama, a manji deo kupujemo. Stajnjak kupujemo sa obližnjih farmi ovaca. Ako je svež, polivamo ga vodom i pokrivamo folijom. Na njivama imamo dosta posla oko pirevine koja probija biorazgradivu foliju pa je čupamo ručno ili kultivišemo između redova", kaže Hulio.

Oko biljaka i na krajevima redova sade biljke koje privlače oprašivače, a korove uz puteve ostavljaju, jer i oni znaju biti domaćini korisnim insektima koje najviše koriste protiv lisnih vaši tokom vrelih letnjih meseci kada temperature u Valensiji i okolini dostižu i 45 stepeni.

Redovno obavljaju analize

Zadruga ima skoro zaokružen sistem proizvodnje jer poseduje mašine za sortiranje, čišćenje i skladištenje povrća i voća. Proizvode plasiraju uglavnom na lokalno tržište i to manjim prodavnicama, a imaju i mogućnost da pojedinci proizvode naruče i kupe u sedištu zadruge. Poseduju sopstveni prevoz mada se dešava da klijenti iz Barselone, pa čak i iz Madrida, po robu šalju svoje kamione.

Plaše se za budućnost organske proizvodnje

Redovno radimo analize proizvoda na prisustvo teških metala i bakterije kao što su Salmonela, enterobakterije, listerija i Ešerihija coli. Imamo svoje bunare, a voda sadrži dosta azota zbog preterane upotrebe mineralnih đubriva, još iz vremena kada smo se bavili konvencionalnom proizvodnjom. Voda zato sadrži dosta azota tako da ne moramo da kupujemo organska peletirana đubriva", ističe Hulio koji se sve više plaši za budućnost organske proizvodnje u Španiji.

Papirologija i radna snaga najveći su problem

"Najveći problem nam je nedostatak radne snage, ali i troškovi za radnu snagu. Od 30 zaposlenih, trećina su domaći ljudi, a ostalo su Rumuni i Afroamerikanci. Zbog inflacije u poslednje dve godine troškovi rada su porasli, a gubimo dosta vremena na papirologiju koju od nas zahtevaju lokalne i državne vlasti, kao i Evropska unija svojim čestim pooštravanjem procedura u vezi sa organskom proizvodnjom. Za sada odoljevamo ali je pitanje šta će biti s nama, pa i ostalima u narednim godinama" tvrdi Kvilis.

Upravo su zbog inflacije proizvođači, a među njima je i "Saifresc", u situaciji da svoje proizvode prodaju skoro po istim cenama kao i konvencionalni proizvođači. Ipak, boriće se i dalje jer nikada više ne žele da se vrate konvencionalnoj proizvodnji, kada su koristili velike količine pesticida.


Tagovi

Saifresc Pirika Teški metali Bakterije Valensija Organska proizvodnja Hulio Kvilis


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.