Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni čaj
  • 06.05.2024. 14:00

Da li znate šta je oparak i koje štetočine u bašti uništava?

Oparak se može praviti od različitih biljaka i njihovih delova.

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 98
  • 16
  • 0

Na manjim površinama, baštama i okućnicama, baštovani sve češće primenjuju organske čajeve, macerate i ektrakte koji daju odlične rezultate u borbi sa bolestima i štetočinama. Osim čorbe, macerata i fermentisanog ekstrakta, u organskoj poljoprivredi se upotrebljava i oparak - čaj od biljnog materijala.

Savetodavac za ratarstvo u PSSS Jagodina inženjer Dragan Mijušković objašnjava postupak njegovog pravljenja.

"Oparak se dobija tako što se biljna masa prelije vrelom vodom koja tako potopljena stoji tri do četiri sata, a zatim se proceđena primenjuje za suzbijanje bolesti i štetočina. Biljke se zatim tretiraju svakih sedam do deset dana", kaže ovaj stručnjak i dodaje da razređivanje zavisi od faze razvoja biljne vrste na kojoj se određeni preparat primenjuje kao i od intenziteta napada bolesti.

Od čega se pravi?

Oparak se može praviti od različitih biljaka i njihovih delova, ali i od sode bikarbone. Mijušković daje detaljne recepte za one najzastupljenije.

  • Crni luk - 200 gr suvih listova lukovice preliti sa toplom vodom temperature 40°C i ostaviti da odstoje četiri, pet dana, zatim procediti. Upotrebljava se protiv plesni i plamenjače koju treba tretirati tri puta u vremenskom intervalu od pet dana. Drugi način spravljanja je sledećI: do polovine napuniti kantu ljuskama lukovice i uliti 10 litara kipuće vode. Ostaviti da stoji 24 časa nakon čega se procedi i razredi dvostrukom količinom vode;
  • Beli luk - 700 gr belog luka prelije se sa 10 litara kipuće vode, poklopi se, ostavi da odstoji i procedi. Ovim se tretira zemljište protiv štetočina i uzročnika pepelnice, dok je za prskanje krastavca protiv plamenjače oparak potrebno razrediti u odnosu 1:3;
  • Maslačak - ubrati 300 gr korena maslačka (iseckati ga) ili 400 gr svežeg lista, preliti sa 10 litara tople vode temperature 40°C i ostaviti da odstoji jedan do dva sata, pa procediti. Koristi se za suzbijanje lisnih vaši. Deluje na bolje prilagođavanje biljaka na nepovoljne uslove spoljne sredine;
  • Nadzemni delovi krompira - potrebno je ubrati 1,2 kg zelenih, mladih, nadzemnih delova biljke krompira, sitno ih iseckati i preliti sa 10 litara tople vode. Ostaviti da odstoji tri do četiri sata i nakon toga procediti. Za prskanje protiv pauka treba koristiti sveže pripremljen oparak uz dodatak 40 gr rastvorenog sapuna;
  • Hajdučka trava - serija prskanja započinje upravo ovim čajem. Tretiranje se obavlja u punoj vegetaciji kada su listovi biljaka potpuno razvijeni. Čaj od hajdučke trave ima poseban pozitivan učinak na plodove, njihov kvalitet i prinos;
  • Kamilica - čajnu kašiku suvog cveta kamilice preliti sa jednom litrom kipuće vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i koristiti za dezinfekciju semena kao i predsetveno tretiranje semena mahunarki. Za sprečavanje truljenja komposta treba razrediti ovaj rastvor u odnosu 1:5 sa vodom. Samo jedna biljka kamilice štiti površinu od jednog metra kvadratnog od pojave zemljišnih štetočina. Utiče pozitivno na sve biljke, pa je zato treba sejati gde god je to moguće.

Kako napraviti biljno đubrivo od koprive?

Soda bikarbona se takođe uspešno primenjuje, najčešće kao preventiva protiv pepelnice. U dve litre vode dodati jednu kap biljnog ulja, kap deterdženta i dve kašičice soda bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sredstva.

Osim navedenih biopreparata, u organskoj proizvodnji su dozvoljena i neka hemijska sredstva. Često se kao fungicidi koriste preparati na bazi bakra, sumpora, bordovska čorba, krečni sumpor. 

Čime tretirati štetočine? 

Kada je reč o štetočinama, ovaj stručnjak navodi koji biljni čaj ili drugi organski proizvod je najbolje primenjivati.

  • Pauk - čaj od nadzemnih delova krompira;
  • Lisne vaši - čaj od maslačka ili buvača;
  • Grinje - čaj od buvača, macerat duvana;
  • Lukova muva - fermentisan ekstrakt belog luka;
  • Sovica - macerat duvana ili čička, fermentisan ekstrakt dragoljuba;
  • Kupusna muva - čorba pelina, macerat paradajza;
  • Kupusar - čorba od paradajza, macerat od čička:
  • Larva gusenice - macerat bele rade;
  • Krvave vaši - macerat od duvana;
  • Nematode - fermentisan ekstrakt nevena;
  • Plamenjača - čaj od crnog luka;
  • Plesan - čaj od crnog luka;
  • Rđa - čorba od rastavića;
  • Pepelnica - čorba od rastavića, čaj od belog luka.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Oparak Biljni čaj Dragan Mijušković PSSS Jagodina Čaj od crnog luka Čaj od maslačka Čaj od nadzemnih delova krompira


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".