Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni fungicidi
  • 10.05.2024. 07:30

Kada koristiti fungicide, pre ili posle kiše?

Prevencija je najvažnija. Na šta obratiti pažnju kod tretiranja prirodnim fungicidima i koje još preventivne mere koristiti da ne dođe do gljivičnih oboljenja?

Foto: Shutterstock/Volodymyr Baleha
  • 150
  • 25
  • 1

Fungicidi su materije koje se koriste za suzbijanje gljivica, uzročnika bolesti na biljkama, a mogu dolaziti i iz prirodnih izvora. Oni su alternativa konvencionalnima i najčešće se koriste u manjim vrtovima i ekološkoj proizvodnji. Smatraju se sigurnijima za životnu sredinu i zdravlje ljudi

Najpoznatiji prirodni fungicidi

Možda najpoznatiji je soda bikarbona koja je efikasna u sprečavanju zaraza jer menja pH reakciju na površini biljnih organa. Za sprečavanje pojave rđa i plesni u jednom litru vode dodajte četiri kasike sode bikarbone i jednu kašiku biljnog ulja. Kao preventivno sredstvo protiv plamenjače i pepelnice, pomešajte jednu kašku sode, jednu litru mleka i pet do 10 l vode. Dobro promešajte kako bi se soda otopila i ne bi začepila dizne prskalice.

Vrlo su efikasni i beli i crveni luk, kamilica, ali i mešavine drugih vrsta povrća. Sredstvo će se bolje "zalepiti" za list ako dodate par kapi biljnog ulja ili ekološkog tekućeg sapuna. 

Uputstva za izradu možete videti ovde

I ulje neema ima svojstva kontrole raznih gljivičnih oboljenja, a može se koristiti i ulje čajevca i limuna kao i sirće. 

Pre ili posle kiše?

Ali, važno je i vreme primene ovih sredstava, posebno kada se smenjuju kišna i sunčana razdoblja s višom temperaturom koji su idealni za razvoj gljivica. 

Budući da je prevencija ključna, idealno je fungicidima tretirati povrće i drugo bilje pre kiše. Ako je moguće, obavite tretman prije prognoziranih padavina, nekoliko sati ili čak dana kako bi se ova sredstava imala vremena apsorbirati i osušiti na biljkama. 

Na ovaj način ćete preventivno delovati i sprečiti infekcije gljivičnim patogenima te smanjiti rizik od bolesti. Fungicidi bolje prianjaju na suvo lišće te tako naneseni predstavljaju dugotrajniju zaštitu. 

Ako niste stigli tretirati ih pre kiše, možete to učiniti i posle. Pričekajte da se lišće osuši i tek onda ga prskajte. Najbolje je to obaviti u kasnijim popodnevnim satima, pre nego padne rosa. Ne preporučuje se rano ujutro ni u najtoplijem delu dana. 

Druge mere prevencije 

I druge mere prevencije su važne, a to su odabir položaja za sadnju. Biljke uzgajajte u uslovima koji im odgovaraju. One koje vole sunčane položaje, ako su posađene u hladovini, biće podložnije gljivicama. Najbolji primer za to su paradajz, paprika, tikvica, krastavci. 

Biljke uvek zalivajte uz koren, nikako iz visine, po lišću. Osim što im tako stvarate temperaturni šok, bespotrebno ih vlažite i stvarate uslove za razvoj infekcija. 

Kako spasiti brak: Zalivati vodom iz kante ili iz creva?

Dajte im vazduha, ne sadite ih pregusto, a ako oko njih raste visoka trava i drugo rastinje, pokosite ih ili proredite. 

Malčiranje zadržava vlagu, ali materijal bi na površini trebalo da bude suv jer ako dođe do pojave plesni, ona se može preneti na biljku. 

Malčiranje slamom ima i nedostataka - na šta paziti?

Da li su se već pojavila gljivična oboljenja u vašoj bašti? Kako ih vi rešavate? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Prirodni fungicidi Suzbijanje gljivica Plamenjača Pepelnica Soda bikarbona Beli luk kao fungicid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.