Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 03.05.2024. 16:30

April je uglavnom potvrdio rast cena na berzama, šta donosi maj?

Kolokvijalno kažemo da tržište ulazi u tzv. "weather market". Kad je tako, ne treba da čudi da su u zadnja dva dana trgovanja u mesecu cene oslabile, a tržište vratilo deo dobitaka.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 667
  • 52
  • 0

Sve važno i za tržište interesantno u mesecu aprilu desilo se prošle nedelje. Sad već sa sigurnošću možemo reći da smo u februaru videli dno cena na berzama koje potencijalno možemo da testiramo tek nakon letnje žetve, pod uslovom da se ostvare svi proizvodni potencijali u glavnim proizvođačkim regijama sveta. Trend rasta cena na berzama koji je započeo sredinom marta nastavio se i u aprilu, tako da bikovi i dalje imaju dominaciju nad medvedima (bullish optimistično, bearish pesimistično). 

Šta se to u aprilu desilo? U prvom redu kombinacija geopolitičke nestabilnosti i novih turbulencija u ratu između Ukrajine i Rusije, a potom trenutno nepovoljni vremenski uslovi u ključnim proizvođačkim regijama sveta, stvorili su okruženje povećanog rizika, što fondovi koji su imali rekordne short pozicije (očekivanja da će cena pasti), jednostavno nisu hteli da prihvate, pa su počeli da kupuju nazad futurese (budućnosnice) i da smanjuju svoje short pozicije.

U samo nekoliko dana, ukupno sa obe strane Atlantika, fondovi su smanjili svoju poziciju sa 78 miliona tona short, na 63,7 miliona tona short, od čega 24,4 miliona tona kukuruza, 21,7 miliona tona soje i 17,6 miliona tona raznih pšenica. Kao rezultat svega toga, Euronext i Čikago vratili su se na svoj najviši stepen još od prošlog decembra. I ostale agro robe delom su propratile trend.

Vremenske (ne)prilike

Kada se govori o vremenskim prilikama u ključnim proizvođačkim regijama sveta, srednji zapad SAD-a je sušniji nego što je to poželjno u ovom trenutku, ali uz najavu oluja po prognozama. Zapadnoj Evropi je potrebno sunce i toplije vreme, Rusija je presuva i pretopla, pa su kiše u sledeće dve nedelje nasušno potrebne. U Paragvaju se očekuju oluje u sledećih desetak dana, Brazil je prevruć, a Argentina je širom otvorena za žetvu. Ipak, mesec pred nama je ključan kada se razvijaju usevi i zato će u narednim nedeljama veliki fokus tržišta biti upravo na vremenskim prilikama u Svetu.

Inače, kolokvijalno kažemo da tržište ulazi u tzv. weather market. Kad je tako, ne treba da čudi što su u zadnja dva dana trgovanja u mesecu cene oslabile, a tržište vratilo deo dobitaka. Osim tehničkog aspekta, one su takođe pozdravile povratak nešto padavina u suvoj zoni južne Rusije. Međutim, to neće biti dovoljno za kompenzaciju deficita vode koji postoji od ranog proleća, pa bi ponovo moglo dovesti do korekcija cena. U međuvremenu, u zapadnoj Evropi, vreme je i dalje posebno ćudljivo, izazivajući dalje sumnje na tržištu o proizvodnom potencijalu. Suvi uslovi iznad zapadne Australije takođe počinju da privlače pažnju. Iako je još uvek rano u sezoni, lokalni ataše USDA-e predviđa proizvodnju pšenice od 25,8 miliona tona, što bi rod 2024-25. svrstalo ispod proseka poslednjih godina.

Na međunarodnoj sceni, marokanski ONICL najavio je nastavak politike subvencionisanja otkupa pšenice do kraja godine, s obzirom na vrlo nisku prognozu žetve za ovu zemlju zbog nedostatka padavina.

U uljaricama, avgustovski ugovor za uljanu repicu na Euronextu testirao je nivo od 465 €/t iz oktobra prošle godine, dok je evropska proizvodnja ugrožena. Padavine, nedostatak sunca i niske temperature mogu nepovoljno da utiču na prinose, čak i ako je zasad teško tačno proceniti gubitak. Dok će potreba za uvozom iz Australije biti velika, operateri se takođe boje problema sa setvom na zapadu zemlje.

Ništa drugačija slika nije ni sa one strane Atlantika, odnosno na CBOT-u. Tržišta su i dalje nestabilna jer se setva kukuruza i soje nastavlja u SAD-u. Kao i obično, to je izvor stresa za sve učesnike, što se odmah odražava na cene. Prema najnovijim podacima, setva kukuruza dovršena je na 27 odsto ukupno procenjenih površina, što je unutar očekivanja tržišta i pet postotnih bodova iznad proseka zadnjih godina. Što se tiče soje, zasejano je 18 odsto ukupno procenjenih površina, u poređenju sa prosekom od 10 odsto poslednjih godina. Još uvek je predmet rasprave, površina će biti ključna tačka za ostatak sezone, a prvi mesečni izveštaj USDA koji prikazuje podatke za nadolazeću sezonu biće objavljen u maju.

Taj izveštaj će takođe da pruži dodatne pojedinosti o južnoameričkoj proizvodnji kukuruza, s obzirom na velike razlike između različitih procena. Što se tiče američke pšenice, trenutno je 49 odsto ozime pšenice ocenjeno u dobrom do izvrsnom stanju, što je jedan postotni bod manje nego prošle nedelje. Setva prolećne pšenice dobro napreduje, dovršena je na 34 odsto procenjenih površina, u poređenju sa 28 odsto u isto vreme prošle godine.

Cene pšenice i kukuruza

Gde se danas nalaze cene? Terminske cene pšenice starog roda na Euronextu završile su mesec blago ispod nivoa od 205 €/t, što znači da je nakon vrlo volatilnog meseca, na nivou meseca porasla samo 1,25 €/t, dok su terminske za kukuruz starog roda probile prema gore granicu od 200 €/t, te na nivou meseca porasle 7-8 €/t. Cena novog roda pšenice pak je porasla 9 €/t na nivou meseca, ali još je značajnije da novi rod trenutno ima premiju od više od 20 €/t u odnosu na stari. To nije realna premija, što znači da u periodu pred nama možemo ili očekivati pad za novi rod pšenice ili porast za stari.  

Što se tiče novog roda kukuruza, trend je isti kao za stari rod, pa je cena takođe na nivou meseca porasla za 8 €/t.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Šta se dešavalo na CBOT-u? Terminske cene pšenice za maj porasle su na nivou meseca s 5,6 $/bušela na 5,85 $/bu, premda je unutar meseca volatilnost bila velika, a cene su u jednom trenutku dotakle nivo od 6,15 $/bu. Kukuruz je i dalje najjeftinija sirovina za proizvodnju stočne hrane, a terminska cena ugovora za maj je na nivou meseca nepromenjena, 4,4 $/bu. Za kraj, terminska cena soje ugovora za maj je pala na nivo meseca i trenutno je ispod nivoa od 11,5$/bu.

April je uglavnom potvrdio rast cena roba na berzama započet sredinom marta, posebno na MATIF-u. Deo tog rasta preneo se i na cene fizičke robe, međutim krajnji potrošači još uvek nisu u potpunosti spremni da ga prihvate, nadajući se da će u mesecima pred nama ipak ostati na nižim nivoima. Hoće li to tako i biti zavisiće prvenstveno od vremenskih (ne)prilika u ključnim proizvođačkim regijama sveta, a to znači samo povećanu volatilnost na berzama. U tom kontekstu maj će biti vrlo uzbudljiv mesec.


Tagovi

Agrarna analiza Tržište Tržište žitarica Tržište uljarica Robert Jurišić Cena pšenice Cena kukuruza Rast cena


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.