Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lim
  • 10.05.2024. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Reka Lim, Potpećko jezero

Lažna uzbuna: "Zagađenje" na reci Lim ipak samo cvetanje algi?

Klimatske promene su uticale na porast temperature koje su izrodile ovo ubrzano cvetanje.

Foto: Depositphoto/chriss73 (ilustracija)
  • 62
  • 30
  • 0

Crvene mrlje na reci Lim uplašile su stanovnike ove opštine, ali i neprijatno iznenadile turiste. Po saznanju da su se na jezeru Potpeć pojavile "crvene" mrlje članovi eko udruženja Jastreb, kao i nadležni su odmah izašli na teren i uzeli uzorke vode, koji su poslati na dalju analizu na Biološki fakultet u Beogradu. Prema rečima ekologa, najverovatnije je u pitanju cvetanje algi, piše RINA.

"Jutros smo izašli na jezero sa komunalnim inspektorima iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja i vodnim inspektorom iz Priboja i predstavnicima Limskih elektrana i utvrdili da nema reči o nekom ispuštanju sumnjivih tečnosti, već da je reč o prirodnom procesu, cvetanju algi, koji se pojavio ove godine ranije nego obično. Moramo napomenuti da nema mrtvih riba, kao što su se pojavile takve informacije, i da nema mesta panici i uznemiravanju građana", rekao je za ovaj medij ekolog Siniša Laković.

On ističe da je trenutno Lim nizvodno čist i da nema tragova tog "crvenila" i da su klimatske promene i porast temperature izrodili ovo ubrzano cvetanje. U dogovoru sa stručnjacima prati se situacija i po potrebi će se reagovati.

Nedavno je Kurir preneo informaciju o tome da se na fotografijama i snimku koji su napravili dronom turisti iz Slovenije i Nemačke uočavaju crvene mrlje. Turisti su bili uznemireni misleći da se radi o zagađenju vode.


Tagovi

Cvetanje algi Crvena mrlja Siniša Laković Uzorci na analizu Zagađenje vode Klimatske promene Uznemireni turisti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...