Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 24.04.2024. 10:30

Kako da pomognete krompiru koji je oštećen mrazom?

Hladno i vlažno vreme pogoduje razvoju bakterijskih oboljenja kao i infekciji od strane patogena prouzrokovača crne pegavosti krompira (Alternatia solani).

Foto: PIS Srbija
  • 31.289
  • 1.905
  • 0

Niske temperature i jutarnji mrazevi prethodnih dana naneli su velike štete krompiru koji je ranije posejan. Iz Prognozno- izveštajne službe zaštite bilja (PIS) savetuju proizvođačima da nastave sa zaštitom u usevima koji su pretrpeli oštećenja od mraza.

"Pregledom useva krompira registruju se značajna oštećenja od mraza, vršni listovi su potamneli, a ima oštećenja i na stabljikama", navode iz PIS.

Milovanović: Mraz mi je uništio krompir do banka

Hladno i vlažno vreme pogoduje razvoju bakterijskih oboljenja kao i infekciji od strane patogena prouzrokovača crne pegavosti krompira (Alternatia solani).

Usevi krompira na području Čačka, zavisno od sortimenta i rokova setve, nalaze se u različitim fazama razvoja. U usevima zasejanim u ravnici uz donji tok reke Zapadna Morava u kojima se u proteklom periodu navodnjavalo, krompir je već počeo da sklapa redove.

Proizvođačima se preporučuje se hemijski tretman u zasadima koja su pretrpeli oštećenja, kako bi se usevi zaštitili od daljeg propadanja i obezbedili uslovi za njihov oporavak. U ovu svrhu bi trebalo primeniti kombinaciju preparata na bazi aktivnih materija:

  • bakar-oksihlorid ili
  • metiram 2 kg/ha.

Kako napominje savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Smederevo inženjer Goran Pavlović, važna je i prihrana kroz list za šta se primenjuju aminokiseline ili vodotopiva đubriva sa fosforom, azotom i kalijumom.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Uzgoj krompira Zaštita krompira Mraz oštetio krompir Crna pegavost krompira PIS Goran Pavlović


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".