Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luk
  • 10.05.2024. 09:00

Oprez: neophodna zaštita od bolesti i štetočina u usevima ozimih lukova

Vizuelnim pregledom useva, kažu u PIS, u pazuhu listova luka, uočeno je prisustvo imaga i larvi duvanovog tripsa (Thrips tabaci)

Foto: PIS Srbija
  • 3.528
  • 287
  • 0

Vremenske prilike u prethodnih nedelju dana, sa čestim i obilnim padavinama, stvorile su povoljne uslove za razvoj bolesti u usevima ozimih lukova. Posebno treba obratiti pažnju na moguću infekciju gljivama koje prouzrokuju plamenjaču (Peronospora destructor) i mrku pegavost lista (Stemphylium vesicarium), upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Na području Južnobačkog okruga usevi ovog povrća se nalaze u fazi lukovice narasle od 30 do 50 odsto od krajnjeg prečnika. Sa ciljem zaštite od navedenih patogena proizvođačima se, po stabilizaciji vremenskih prilika, preporučuje primena nekog od fungicida na bazi aktivne materije:

  • propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid ili
  • fluazinam+metalaksil-M.

Kako smo ranije pisali, prouzrokovači plamenjače smatraju se najdestruktivnijim patogenima u povrtarskoj proizvodnji. U maju su povoljni uslovi za razvoj i širenje ovih parazita koji nanose štetu biljkama i dovode u pitanje dobit proizvođača. 

Prisutne larve duvanovog tripa

Vizuelnim pregledom useva, kažu u PIS, u pazuhu listova, uočeno je prisustvo imaga i larvi duvanovog tripsa (Thrips tabaci). Na većini lokaliteta prisustvo tripsa je uočeno na nivou praga štetnosti koji iznosi jedna do dve larve tripsa po listu.

Tripsi u povrtarskoj proizvodnji - biološka ili hemijska zaštita?

Proizvođačima se preporučuje obilazak i pregled useva i po potrebi, primena nekog od navedenih insekticida na bazi aktivne materije:

  • cijantraniliprol ili
  • spinosad.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Uzgoj luka Duvanov trips PIS Plamenjača Mrka pegavost lista Zaštita luka


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".