Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja povrća
  • 08.05.2024. 07:30

Šta kada rasad pusti cvet - evo saveta za kupovinu i sadnju

Vreme je nabavke i sadnje rasada. Mnogi su već procvetali što može ukazivati na njihovu starost. Kako ih posaditi, negovati i šta od njih očekivati?

Foto: Shutterstock/Inga Gedrovicha
  • 2.042
  • 141
  • 0

Zbog visokih temperatura u aprilu ubrzana je bila i vegetacija rasada, kako onog koji ste uzgajali na svojoj prozorskoj dasci, tako i onog kod profesionalnih proizvođača. Šta raditi u slučaju kada rasad pusti cvet ili zametne prve plodove?

Prednosti i nedostaci 

Ova pojava može ukazati na to da je rasad stariji od uobičajenih što može biti korisno jer je moguće da će doneti i ranije plodove. 

S druge strane, takva biljka može biti pod stresom ako je bila izložena nepovoljnim uslovima kao što je nedostatak svetla, vode ili hranljivih materija, a to može uticati na njen dalji rast i razvoj nakon sadnje.

Nemojte se čuditi ako odbaci prve cvetove, ako se osuše ili ako ne zametne plod. Poslednje se posebno odnosi na povrće kao što su tikvice i krastavci kojima su potrebni oprašivači za zametanje plodova. 

Na šta paziti kod kupovine rasada? 

U slučaju da ih kupujete, dobro pregledajte u kakvom je stanju biljka. Stabljika i listovi moraju biti čvrsti i izgledati zdravo.

Korenov sistem ne bi trebao biti preterano razvijen, zapetljan, da izlazi iz dna posude jer to znači da je prestara. Listovi moraju biti zdravi, bez mrlja i oštećenja na ivicama.

Ako već ima pupoljke i cvetove, oni moraju biti čvrsti i bez oštećenja. 

Na šta paziti prilikom sadnje

U slučaju da vaš rasad već ima cvetove, možda će mu trebati dodatna pažnja i nega. Evo sedam saveta: 

  1. Pre sadnje zalijte rasad dok je još u posudicama. 
  2. Sadite ih u ranojutarnjim ili još bolje, večernjim satima kako biste izbegli temperaturni šok. 
  3. Sadnu rupu zalijte vodom i tek onda u nju postavite sadnicu. Lagano je zagrnite i pritisnite rukama. Zalijte dodatno po potrebi. 
  4. Pratite prognozu i u slučaju visokih temperatura i suše, malčirajte zemlju.
  5. U slučaju čestih kiša, biljke tretirajte fungicidima koji će sprečiti razvoj bolesti. 
  6. Redovno ih đubrite, a u ovoj fazi je najbolje koristiti đubriva na bazi azota, fosfora i kalijuma. Azot je ključni nutrijent za podsticanje rasta lišća i zelenih delova biljaka, fosfor za cvetanje i razvoj plodova, a kalijum za zdravlje korena i razvoj plodova. NPK đubrivo možete sami napraviti koristeći koprivu, gavez i slez ili kupiti gotovo. 
  7. Kako biste poboljšali oprašivanje, a onda i zametanje plodova, u blizini povrća uzgajajte biljke koje će privući oprašivače. Najbolji izbor su neven, lavanda, kadulja, cinija, majčina dušica, ruzmarin, matičnjak, suncokret. 

Tagovi

Rasad ima cvetove Sadnja rasada Saveti Cvet paradajza Cvet tikvice Odbacivanje cvetova Stari rasad Kupovina rasada


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.