Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprike
  • 08.05.2024. 14:00

U paprici haraju lisne vaši - neophodan oprez i zaštita biljaka

Ukoliko dođe do zaraze biljaka šteta i gubici u proizvodnji mogu biti veliki.

Foto: PIS Srbija
  • 159
  • 23
  • 0

U usevima paprike iz direktne setve, kao i one iz rasada, uočeno je prisustvo lisnih vaši, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). Ukoliko dođe do zaraze biljaka u početnim fazama razvoja, šteta i gubici u proizvodnji mogu biti veliki.

"Usevi iz direktne setve se nalaze u fazi nicanja i pojave kotiledona, a počelo je i rasađivanje paprike na stalno mesto. Vizuelnim pregledom je registrovano prisustvo lisnih vaši na naličju listova", navode iz PIS, dodajući da je sada potreban veliki oprez. 

"Mogu pričiniti značajne štete imajući u vidu njihovu sposobnost da prenose veoma destruktivne biljne viruse. Poslednjih godina, mnogi proizvođači su odustali od ove povrtarske kulture upravo iz tog razloga."

Kako kontrolisati biljne vaši - preventiva, prirodni neprijatelji i sredstva za suzbijanje

Zato je važno odmah reagovati, suzbiti vaši i sprečiti rane zaraze. Proizvođačim iz direktne setve se preporučuje primena nekog od insekticida iz grupe piretroida koji će ispoljiti brzo delovanje (tau-fluvalinat, deltametrin). Kada je reč o rasadu, mogu se primeniti i neki od insekticida na bazi flonikamida ili acetamiprida, s obzirom na odmaklu fazu razvoja i na mogućnost usvajanja preparata.


Tagovi

Uzgoj paprike Lisne vaši Suzbijanje biljnih vaši Biljni virusi PIS Šteta u proizvodnji


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".