Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opstipacija
  • 07.05.2024. 12:00

Smesa smokava i maslinovog ulja: Najbolji saveznik protiv zatvora?

Internetom se šire tvrdnje da je kombinacija smokava i maslinovog ulja čudotvorna za čišćenje probavnog trakta. Da li je to zaista najbolji lek za opstipaciju ili kako je češće poznat u narodu, zatvor proverio je portal foodfacts.news.

Foto: shutterstock/Mahmut Koyas
  • 75
  • 12
  • 0

Smokve i maslinovo ulje obiluju raznim vitaminima i mineralima koji povoljno utiču na naše zdravlje.

Ali, na nekim portalima se pojavljuje informacija da je smesa ova dva sastojka narodni lek za čišćenje probavnog trakta, odnosno najbolji lek za zatvor.

Odgovor da li je to zaista tako i treba li se držati toga u navedenom slučaju potražio je portal foodfacts.news od stručnjaka za polje nutricionizma.

Nije pronađena nijedna naučna potvrda ove hipoteze

Van. prof. dr. sc. s Prehrambeno - biotehnološkog fakultetu u Zagrebu i Zavoda za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda Martina Bituh kaže da često u medijima možemo naići na jednostavne savete kojima možemo sebi da pomognemo u slučaju opstipacije (zatvora), no pre nego što primenimo predloženi savet moramo biti svesni da nisu svi zatvori jednaki.

U većini slučajeva kada uzrok nije poznat govorimo o primarnoj opstipaciji, dok se sekundarna povezuje sa raznim endokrinološkim, metaboličkim ili neurološkim bolestima“, navodi profesorka dodajući da uzročnik često mogu biti i dodaci ishrani na bazi gvožđa ili kalcijum, kao i učestalo korišćenje određenih lekova pa je pre lečenja vrlo važno sprovesti detaljnu anamnezu kako bi se isključila ona uzrokovana lekovima ili oboljenjima.

Nakon što se to učini, pojašnjava, prvi pristup lečenju blage i funkcionalne opstipacije je osigurati odgovarajući unos prehrambenih vlakana i tečnosti, telesnu aktivnost i ne zadržavati stolicu.

Na pitanje može li voće poput smokve pomoći u lečenju, odgovor je pozitivan“, poručuje otkrivajući da voće, poput smokve, kivija, šljiva i manga sadrži topljiva i netopljiva vlakna, šećere poput fruktoze i saharoze i sorbitol te da je upravo zahvaljujući ovim spojevima laksativni učinak potvrđen naučnim istraživanjima.

Dodaje da se njihova uloga očituje u povećanom zadržavanju vode u crevima i povećanom volumenu fekalne mase što rezultira povećanom učestalosti i mekšom stolicom.

U meni dostupnoj naučnoj literaturi nisam pronašla nijedno istraživanje koje bi to potvrdilo“, odgovor je ove profesorke na pitanje mogu li smokve i maslinovo ulje u kombinaciji biti još efikasniji u lečenju.

Na kraju zaključuje da bi adekvatna i uravnotežena ishrana trebalo da bude kamen temeljac svakog efikasnog lečenja hroničnog zatvora.

Promena prehrambenih navika može dugoročno rešiti problem

Da se radi se o jednom od tradicionalnih recepata za rešavanje problema opstipacije i konstipacije, odnosno zatvora i otežanog pražnjenja creva saznajemo od Ines Banjari, prof. dr. sc. s osječkog Prehrambeno - tehnološkog fakulteta.

Uz maslinovo ulje često se može naići i na semenke lana i laneno ulje kao namirnice koje olakšavaju pražnjenje creva. Njihov učinak je blago laksativni pa ih je zato potrebno kombinovati sa drugim namirnicama kao što su smokve koje sadrže veliku količinu jedinjenja koje podstiču pražnjenje creva“, navodi.

Kako kaže, radi se o komponentama ugljenohidrata koji spadaju u kategoriju tzv. Fodmapa, a namirnice bogate fodmapima je na primer, važno izbegavati ukoliko osoba ima sindrom iritabilnog creva.

Uz smokvu, snažni prirodni laksativi su kruške, jabuke, kivi, grožđe, šljive, breskve, kajsije i drugo voće.

Napominje kako se kod slabije izraženog problema laksativni učinak može postići pijenjem mlake vode ili toplih napitaka, posebno kafe i sokova od prethodno spomenutog voća, ali je važno da su to sokovi sa pulpom.

Ne može se reći da će ovaj recept pomoći svima, kaže profesorka

“Hroničan problem je najčešće simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema pa se osim kod sindroma iritabilnog creva javlja kod celijakije, dijabetesa, divertikuloza i hipotireoze", naglašava ova profesorka dodajući da se može javiti i kao posledica hronične terapije pojedinim lekovima među kojima su antihistaminici, anacidi, antidepresivi, opioidi, blokatori kalcijum kanala i drugo.

Mišljenja je da se dugotrajno zatvor može rešiti samo promenom prehrambenih navika, odnosno povećanjem unosa prehrambenih vlakana kroz tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, celovite žitarice, dovoljan unos tečnosti i probiotike, bilo kroz fermentirane mlečne proizvode ili suplementaciju.

Ne može se reći da će spomenuti recept pomoći svima jer će to zavisiti od velikog broja naših individualnih karakteristika“, govori stručnjak za ishranu ističući da je broj stolica u danu individualan te ako ste bili bolesni poslednjih nedelju dana i zbog toga jeli manje, normalno je da imate manji broj, pa čak i da imate dane bez stolice.

Komentariše da se to zna desiti i kod izuzetno restriktivnih dijeta za mršavljenje u početnoj fazi dok se privikavate na manju količinu hrane.

Ukoliko ne dođe do promene u pogledu pražnjenja nakon deset dana od primene spomenute smese maslinovog ulja i suvih smokava, potrebno je promeniti pristup“, poručuje univerzitetska profesorka.


Tagovi

Opstipacija Zatvor Konstipacija Smokve Maslinovo ulje Martina Bituh Ines Banjari PTFOS Pravilna ishrana Promena prehrambenih navika


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/