Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 04.05.2024. 09:30

Kada i kako suzbijati korove u kukuruzu?

Proizvođači koji seju kukuruz svake godine imaju istu dilemu - kako pravilno zaštititi usev od korova, kada i koji preparat primeniti.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 201
  • 21
  • 0

U savremenoj proizvodnji kukuruza korovi predstavljaju jednu od važnih prepreka u ostvarivanju visokih i stabilnih prinosa. Proizvođači koji seju kukuruz svake godine imaju istu dilemu: kako pravilno zaštititi usev od korova, kada i koji preparat primeniti?

Jedno od pitanje je kada je najbolje prskati kukuruz, da li parcele prskati posle setve, a pre nicanja kukuruza ili čekati korove da niknu.

"Prednosti zemljišnog tretmana su brojne, a najvažnije je da tretman posle setve, a pre nicanja, predstavlja važan korak antirezistentne strategije. Ovakav vid tretmana obezbeđuje daleko veću konkurentnu prednost usevu, koja bi mogla trajati do kraja vegetacije", navodi savetodavac u PSSS Požarevac inženjer Dragana Urošević.

Koliko gusto sejati kukuruz i od čega to zavisi?

Kako pojašnjava, prisustvo korova utiče na smanjenu sposobnost kukuruza da apsorbuje i koristi sunčevu svetlost, zbog čega biljke reaguju izduživanjem stabla i slabijim razvojem korena.

"Zbog utrošenih resursa za izduživanje stabla, korenov sistem ostaje nedovoljno razvijen da bi bio u stanju kasnije da nesmetano snabdeva celu biljku hranljivim elementima i vodom."

Korovi najopasniji u ranim fazama useva

Osnovnu zaštitu od korova (ukoliko nisu prisutni višegodišnji korovi) treba obaviti najkasnije do četvrtog- petog lista kukuruza, jer rizik od gubitka prinosa nastaje ranije u uslovima jače zakorovljenosti.

U ranim fazama najveća opasnost od korova (foto: Karolina Rastija)

"Ukoliko u početnim fazama razvoja imamo veću zakorovljenost useva, kraći je period čekanja do primene herbicida. Korovi izazivaju najveće štete upravo u ranim fazama razvoja useva, pa ih je neophodno ukloniti sa njive pre nego što usev preraste ovu osetljivu fazu", napominje Uroševićeva.

Kako smo ranije pisali, tretiranje protiv višegodišnjih uskolisnih korova divljeg sirka, pirevine, ostrika, nekih širokolisnih korova kao što su: štir, pepeljuga tatula, pomoćnica, obavlja se kada je kukuruz u fazi tri do sedam listova. Pre herbicidnog tretmana važno je obaviti vizuelni pregled useva i utvrditi u kojoj se fazi nalazi kukuruz i koji su korovi prisutni.

Primena selektivnih herbicida

Kako pojašnjava Uroševićeva, korovi u kukuruzu se suzbijaju:

  • Posle setve, a pre nicanja useva;
  • Nakon nicanja useva;
  • Tokom vegetacije kukuruza.

"Najrizičnije je suzbijanje korova samo jednim tretmanom posle nicanja useva zbog otežanog određivanja optimalnog vremena za primenu herbicida. Ukoliko posle setve kukuruza nastupi suvo, toplo i vetrovito vreme i dovede do isušivanja površinskog sloja zemljišta, suzbijanje korova treba odložiti do pred prvu kišu."

Zbog nestabilnih vremenskih uslova u proleće (veoma suvo ili kišovito vreme), dodaje ona, važno je koristiti herbicide koji su dovoljno selektivni za kukuruz da se mogu primeniti kako posle setve, tako i tokom i nakon nicanja kukuruza. O izboru preparata i vremenu primene potrebno je konsultovati se stručnjacima. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zaštita kukuruza Korovi u kukuruzu Suzbijanje korova PSSS Požarevac Dragana Urošević Pregled useva


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".