Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mešovit uzgoj
  • 06.05.2024. 12:00

Kukuruz i pasulj na jednom polju: Koje su prednosti i mane ove kombinacije?

Pasulj koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uslovima, možete imati koristi od azota koji pasulj fiksira. Ali, na koje poteškoće možete naići?

Foto: Karolina Rastija
  • 242
  • 49
  • 0

Kukuruz i pasulj dobro se nadopunjuju. Znaju to dobro naši stari koji su ga ručno sejali, iako to neki još i danas rade. Ali, uz prednosti, postoje i nedostaci kojih poljoprivrednici moraju biti svesni, piše Agrarheute. Dakle, pasulj koristi biljke kukuruza kao pomoć pri penjanju, a zauzvrat, pod povoljnim uslovima, možete imati koristi od azota koji pasulj fiksira u zemlji. 

Slični su im rokovi setve i berbe stoga se oba useva mogu sejati i žeti u kratkom vremenskom razdoblju. Pasulj vrlo brzo prekrije tlo u poređenju sa kukuruzom pa se smanjuje rizik od erozije i korova. Osim toga, predstavlja živi malč te stvara mikroklimu za zadržavanje vlage na zemljištu, a njegova "dlakava" loza odbija štetočine.

Setva se vrši kada je temperatura tla 10ºC u aprilu u kontinentalnim uslovima, dok se u mediteranskom podneblju može obaviti znatno ranije. Najbolje vreme je kraj aprila pa do sredine maja, jer tako izbegavamo kasne prolećne mrazove. Kada kukuruz naraste oko pet centimetara visine, kraj svake stabljike posejte dva do tri zrna pasulja.

Može vezati i 25 kg N/ha

Prednost ovog uzgoja je manji rizik od gubitka fosfora i azota kod uzgoja ove kombinacije nego kod jedne kulture jer u zemljištu ostaje manje hraniva. Time se smanjuje rizik od ispiranja azota ili fosfora u podzemne vode, potoke ili jezera. Portal napominje kako i oprašivači kao što su bumbari imaju koristi od dugog razdoblja cvetanje pasulj. Međutim, nektar se nalazi duboko, u dnu cveta pa divlje pčele ne mogu doći do njega. 

Kukuruz, pasulj i tikvice - dobra organizacija plodoreda

Ipak, najvažnija prednost ovakvog uzgoja je što je pasulj mahunarka i veže azot iz vazduha. Kvržične bakterije moraju se prirodno pojaviti na korenu. Poznati inokulanti koja se koriste, na primer na soji, ne mogu ih zameniti. Prema Centru za poljoprivrednu tehnologiju (LTZ) Augustenberg, Baden-Württemberg, đubrenje azotom u kukuruzu može se smanjiti za otprilike polovinu bez gubitka prinosa suve materije. Na slabo snabdevenim lokacijama pasulj je, tvrde, uspeo da fiksira do 25 kg N/ha iz vazduha. 

Koji su nedostaci?

Međutim, Agencija za obnovljive izvore (FNR) otkrila je da zrna pasulja ne fiksiraju atmosferski azot na mestima sa visokom snabdevenošću ovim elementom. Pod tim uslovima, pasulj se takmiči s kukuruzom za raspoloživi azot i ukupni prinosi se smanjuju. Na položajima koji su dobro snabdeveni hranivima, prinosi su manji nego pri samostalnom uzgoju kukuruza.

Najveća poteškoća je kod korišćenja sredstava za zaštitu bilja jer ona moraju biti odobrena i kompatibilna za obe kulture. 

Ako su uslovi posebno dobri za rast, može doći i do poteškoća sa berbom kukuruza jer se stabljika pasulja mota i može doći do zagušenja i kvara mašine.


Tagovi

Setva pasulja Visoki pasulj Fiksacija azota Pasulj i kukuruz Kombinovana setva


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od početka godine pratile su nas natprosečne temperature za taj period godine. Veoma toplo vreme nastavilo se u martu i aprilu što je uslovilo da setva jarih useva počne i pre 1. aprila. Setva kukuruza je završena, tokom koje nije bilo dovo... Više [+]