Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 01.05.2024. 09:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Uljana repica: Cena ove godine "skače" za 10 din u odnosu na prošlogodišnju?

Kakva će biti otkupna cena uljane repice ove godine? Mogu li proizvođači da se nadaju "dobrom dogovoru"? Šta kaže južnobanatski proizvođač Pavel Tordaj iz Padine?

Foto: Pavel Tordaj
  • 274
  • 32
  • 0

Polako ulazimo u maj mesec i uljana repica lepo napreduje. U odnosu na prošlogodišnji rod, kada je repica bila visine i preko 1,5 m u ovo doba godine, i sadašnje stanje na terenu je zadovoljavajuće ocenjuje Pavel Tordaj, iskusni ratar iz Padine nedaleko od Pančeva koji ovu uljaricu seje već sedam godina, a ratarstvom se bavi već više od tri decenije.

"Ove godine sam repicu zasejao na nekih 70 ha svoje i na isto toliko zemlje koje uzimam u zakup. Doduše, zbog velikih problema sa glodarima, 25 do 30 ha sam morao presejavati suncokretom jer su miševi sve izrovarili", kaže Tordaj dodajući da nikada pre nisu imali ovakve štete kada su glodari u pitanju.

Borba sa štetočinama i toplom zimom

Gazdinstvo Tordaj je na samom početku gajenja uljane repice koristilo ovu kulturu kao prihranu zemljištu i biljke bi se zaoravale. Tek pre sedam godina su počeli da je seju zarad prinosa koji bi posle prodali. Najveće probleme, pored glodara na parcelama našeg sagovornika, prave štetočine poput repičine pipe, sjajnika i repičine ose. Od biljnih bolesti to je siva trulež. Usevi se moraju adekvatno tretirati i to minimum tri ili četiri puta. Tordaj svoje useve tretira ukupno pet puta, što mu se pokazalo kao najbolja praksa.

Svoje useve tretira ukupno pet puta

"Zbog nedovoljno hladnih zima kao što je bila i ova za nama, repica je s jeseni toliko porasla da sam morao da je podvrgnem tretmanu inhibitorima rasta kako bi se zaustavio njen rast tokom zime, što bi inače uradile niske temperature", objašnjava našim čitaocima Tordaj dodajući da se takvim postukom čuvaju šećeri u korenu biljke kako ne bi sve utrošila tokom zime, porasla i sazrela "kad joj vreme nije". 

Niži prinos ove godine

Kada je reč o otkupnoj ceni, kako kaže naš sagovornik, među proizvođačima se "šuška" da bi ove godine cena trebalo da poraste u odnosu na prošlu godinu i prognozira se na nekih 450€/t odnosno oko 55 din/kg. Međutim, osiguravajuće kuće nude 45 din/kg kao zagarantovanu otkupnu cenu.

"Prošle godine sam svoju repicu odmah svu prodao lokalnom otkupljivaču i to jednu turu oko 30 t po ceni od 46,7 din/kg dok je druga tura otišla po ceni od 49,5 din/kg. Ništa nisam lagerovao, sve je otišlo odmah", priseća se padinski ratar naglašavajući da će ove godine prinos ove uljarice biti za polovinu niži nego prošle godine jer su biljke niske i veći su proredi među usevima, nemaju dovoljno dugačke korenove i stoga će zavisiti od padavina.

Ove godine cvetanje poranilo (foto: Pavel Brezina)

Prema rečima našeg sagovornika, prinos kao što je bio prošle godine se neće tako skoro ponoviti. Veliki problem ovogodišnjih useva repice je taj što su biljke počele sa cvetanjem već tokom polovine marta, a trebalo bi da period cvetanja bude početkom maja.

"Prošle godine su prinosi bili izuzetni. Iako mi je skoro pa sva repica polegla na jednoj parceli, jedino nije na onoj gde je bila posejana kasnija sorta", završava Pavel Tordaj dodajući da je upravo na toj parceli od nekih pet hektara prinos bio 4,4 t/ha dok je na svima ostalim parcelama gde je kultura polegla prinos bio oko 3 t/ha.


Tagovi

Rod uljane repice Cena uljane repice Otkupna cena Pavel Tordaj Štetočine uljane repice Rano cvetanje


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.