Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba ovaca
  • 08.05.2024. 12:00
  • Braničevski okrug, Stamnica, Petrovac na Mlavi

"Sabor bačijara" 11. maja u selu Stamnica

Posetioci će imati priliku i da uživaju u etno hrani, a dominiraće kvalitetno jagnjeće pečenje sa ražnja.

Foto: TO Petrovac na Mlavi
  • 156
  • 23
  • 0

"Sabor bačijara" biće održan u subotu (11.maj) u selu Stamnica kod Petrovca na Mlavi. Ova tradicionalna manifestacija predstavlja svojevrsnu izložbu najkvalitetnijih rasa ovaca koje izlažu stočari iz Braničevskog okruga, ali i šire.

Već više od sto godina, početkom maja, meštani okupljaju svoja stada ovaca na bačiji, na salašu koji se nalazi u podnožju planinskog vrha Kukulj, pored Stamničke reke. U posebno pripremljenim stajama stočari izlažu svoja najkvalitetnija grla. Osim ovaca, biće tu i njihovi čuvari, ovčarski psi.

Posetioci će imati priliku i da uživaju u etno hrani, a dominiraće kvalitetno jagnjeće pečenje sa ražnja.

“Centralni događaj je takmičenje u muži ovaca. Komisija prati takmičenje i proglašava najbržeg takmičara”, navodi se na sajtu Turističke organizacije Petrovac na Mlavi koja organizuje “Bačijadu”.

Zanimljiv deo će biti bačijarske igre: takmičenje u nadvlačenju konopca, skoku u dalj iz mesta i bacanju kamena sa ramena. Biće organizovan izbor ovna šampiona, najbolje kolekcije, izbor najboljeg bačijara, najukusnijeg etno jela, kao i proglašenje lepotice Sabora bačijara. Manifestacija počinje u devet sati i traje do kasnih večernjih časova.


Tagovi

Sabor bačijara Uzgoj ovaca Kvalitetne rase ovaca Bačijarske igre TO Petrovac na Mlavi Etno hrana Jagnjeće pečenje


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]