Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 06.05.2024. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Maglić

Jelena Popović u bašti uzgaja lekovite biljke i pravi sapune, meleme i kreme

Priprema i meleme koji su namenjeni trudnicama, a veoma su cenjene njene kreme za negu lica, kao što je prirodni antirid melem

Foto: Jelena Popović
  • 181
  • 10
  • 0

U poslednje vreme sve više se govori o zdravom načinu života, pa je tako i kozmetika od prirodnih sastojaka sve traženija. Lekovito samoniklo bilje je svuda oko nas, dostupno nam je na svakom koraku, a to je vešto iskoristila Jelena Popović iz Maglića koja se već godinama bavi organskom proizvodnjom povrća i lekovitog bilja i na najbolji način koristi njihove potencijale.

"Postoje brojne biljke koje možete koristiti za pripremu svojih ručno izrađenih preparata za lepotu i negu. U dvorištu i bašti uzgajam lavandu, ruže, koprivu, smilje, ruzmarin, kamilicu, nanu, neven", priča Popovićeva. 

Prirodna kozmetika po Jeleninoj recepturi

Koliko je važno da jedemo domaću hranu i dišemo čist vazduh, toliko je važno da imamo sapune, kreme i ulja napravljene od prirodnih sastojaka, smatra Popovićeva. Zato svake godine odlazi na Taru i tamo bere brojne biljke, između ostalih, kantarion i hajdučku travu.

Jelena godinama vredno uči o biljkama i njihovim blagodetima, pa sada već može da kaže da ih dobro poznaje, njihov sastav i delovanje. Zato je počela da pravi prirodnu kozmetiku koja neguje, ali i leči.

"Prvo sam počela da pravim kreme i sapune, zatim različite vrste melema, kao i šumeće kuglice za stopala, paste za izbeljivanje zuba sa aktivnim ugljem. Lekovito bilje osnova je za pripremu tonika, seruma, preparata za jačanje i negu kose, a to su ulja, čvrsti šamponi, maske."

U svojoj bašti uzgaja lavandu, neven, kamilicu, ruže

Sve je na bazi ulja i butera, kao što je i prirodno ulje ruzmarina - macerat organskog ruzmarina u kvalitetnom hladno ceđenom maslinovom ulju i čisto eterično ulje ruzmarina, a namenjeno je za negu kose, temena glave, obrva, trepavica ili brade.

”Za negu nežne bebine kože kantarionom pravim melem koristeći organska ulja i pčelinji vosak, a za njih su namenjeni i sapuni od kamilice i nevena koji imaju blagotvorno dejstvo", kaže ona.

Kreme od smilja iz Grčke

Priprema i meleme koji su namenjeni trudnicama, a veoma su cenjene njene kreme za negu lica, kao što je prirodni antirid melem.

"Ovaj ručno pravljeni melem sadrži kvalitetni prirodni macerat od 'besmrtnog ili večnog' cveta smilja ubranog u Grčkoj, kao i organska hladno ceđena ulja."

Pravi prirodne pilinge, kreme, meleme

Rado pravi i prirodne sapune za lice i telo od organskih hladno ceđenih ulja, uz dodatak sušenog mlevenog bilja, kafe, cimeta, koprive, maline, što daje neodoljivu boju sapunima.

"Svi preparati od lekovitog bilja su bez konzervansa i moraju da se čuvaju u frižideru tri meseca, a za to vreme se i potroše."


Tagovi

Prirodna kozmetika Prirodna ulja Prirodni sapuni Jelena Popović Organska proizvodnja Organska kozmetika


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.