Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zova
  • 04.05.2024. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Sok od zove osvežava, ali i leči. Evo kako da ga napravite

Zahvaljujući visokim temperaturama u proteklih mesec dana, cvetanje zove je poranilo. Osim u njenom mirisu, mnogi od nas uživaju i u napitku od cvetova koji nije teško pripremiti.

Foto: Rada Milišić
  • 462
  • 60
  • 0

Stiglo nam je proleće, a sa njim i cvetanje mirisne zove. Sirup od cvetova sa dodatkom limuna odlično je osveženje, ali i moćno pomoćno lekovito sredstvo za naš organizam.

Ove godine, zahvaljujući visokim temperaturama u proteklih mesec dana, cvetanje zove je poranilo. Osim u njenom mirisu, mnogi od nas uživaju i u napitku od cvetova koji nije teško pripremiti.

Svaki deo lekovit

Zova ili bazga, kako se još često naziva, evropska je biljka. Specifičnog je mirisa i oblika cvetova, a uz to i vrlo lekovita. Svi njeni delovi, kako koren i cvet, tako i plod, imaju brojne minerale i vitamine, čuvaju zdravlje i vitalnost, pa je preporučljivo da se nađe u svakoj kući. A to ne bi trebalo da bude teško s obzirom na to da kod nas nema regiona u kome ne raste: po selima, obodima šuma, oko naselja, kanala. Uglavnom, tamo gde su svetla, topla i vlažna staništa bogata humusom. Ova višegodišnja biljka raste kao grm ili drvo na visini od tri do čak 10 metara.

Zova ranije cveta, iskoristite njene dobrobiti - evo tri načina

Ima listove nazubljenih ivica, cveta u proleće velikim belim cvetovima, jakog i karakterističnog mirisa i arome posle čega dozrevanjem nastaju plodovi. To su bobice tamnoljubičaste boje, a krajem avgusta i početkom septembra kada budu potpuno zrele postaju sjajno crne.

Berba počela ranije ove godine

Veliki je saveznik u ublažavanju simptoma prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Ljubitelji i dobri poznavaoci lekovitog bilja tvrde da
 može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Raste svugde: u selima, šumama, uz put

 

Deluje kao laksativ i kao diuretik, te je dobra za bubrege. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje, a mnogi tvrde da je baš zbog toga odlična kao pomoć u mršavljenju. Tokom sezone sveži cvetovi se koriste za pripremu sirupa ili osvežavajućeg soka prijatnog ukusa tako da mnogi koji ovih dana vredno beru cvetove zove cele godine mogu da uživaju u aromi koja podseća na detinjstvo.

Osam saveta za branje zove

Berba obično počinje polovinom maja, kada su cvetići potpuno otvoreni ali usled vremenskih prilika koje su obeležile ovo proleće zova je poranila, te je ranije počela da cveta.

Kako napraviti sok i sirup?

Vesna Hinić iz Rume svake godine bere zovu i pravi sirup. Njena preporuka je da se bere tamo gde je vazduh manje zagađen.

"Berem je u šumi daleko van grada, tamo gde nema saobraćaja. Zova mora biti potpuno čista zato što se ne pere, cvetovi moraju biti snežno beli sa žutim prahom. Zato se zova nikad ne bere
posle kiše“,
kaže ona.

Kako objašnjava, po starinskom receptu obično se nabere 40 cvetova zove, ali ona zbog jače arome doda više i potopi ih u pet litara vode. Nakon toga, dodaje kilogram naseckanog limuna i narendanu koru od tri do četiri komada.

Cvetovi se potašaju u vodu sa limunom i šećerom

“Limun daje kiselkast ukus, a korica posebnu aromu blage gorčine. Sutradan sve procedim kroz gazu i to je sok."

Ukoliko želite da napravite sirup, Hinićeva i za to ima proveren recept. 

"Ako se pravi sirup dodaje se šećer, na pet litara tečnosti stavim pet kg šećera da odstoji 24 sata. Mnogi će pomisliti da je to mnogo, ali kad izračunam koliko dobijem litara od te mere dođem do zaključka da svaki litar sirupa sadrži samo 110 grama šećera, a to zaista nije puno”, priča naša sagovornica.

Obavezna pasterizacija

Sok sipa isključivo u staklene flaše i obavezno pasterizuje na najednostavniji način, tako što u lonac stavi flaše sa sokom naspe vodu i lagano zagreva. Voda ne treba da proključa već da oko pet minuta lagano struji. Nakon toga, flaše izvadi u korpu, dobro pokrije da se postepeno hlade i time je proces pripreme sirupa završen.

Pripremljen sirup treba nasuti u staklene flaše

Odlično rešenje da sačuvate sve dragocene blagodeti, minerale i vitamine zove je da cvetove osušite u hladu i tokom cele zime pripremate čaj koji će između ostalog pomoći da se lakše preznojite kod bilo kog oblika prehlade i gripa. Zreli plodovi zove koji se mogu brati krajem leta su takođe zdravi. Ne jedu se sveži, ali od njih se može pripremiti pekmez, sok ili vino.


Tagovi

Uzgoj zove Sok od zove Kako napraviti sok od zove Cvetovi zove Plodovi zove Vesna Hinić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.