Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cveće u vrtu
  • 07.05.2024. 07:30

Šta posaditi uz prolećno cveće koje je uvenulo? Evo sedam predloga

Lišće koje se suši ne smemo seći, ali kako ga prekriti? Donosimo vam predloge za perene koje će ukrašavati baštu čitavo leto

Foto: Depositphotos/fuzullhanum
  • 127
  • 18
  • 0

Lale, narcisi, šafrani i drugo lukovičasto cveće je uvenulo, a lišće im vene i sve više žuti. Na tom mestu u bašti ostaje praznina. 

Ostavite da potpuno uvene

Nikako ga ne treba orezivati dok potpuno ne uvene jer ono na taj način skladišti energiju u lukovicu za iduću sezonu. Lukovice se po potrebi vade tek na jesen. 

Ipak, rado bismo prekrili uvele listove i ispunili prostor šarenilom i zelenilom, a tu mogu pomoći druge ukrasne biljke. 

Sedam trajnica za dekorativan vrt 

Evo sedam predloga. 

  1. Dnevni ljiljan (Hemerocallis fulva) je dobar izbor jer u rano proleće njegovo lišće tek izbija, razbuja se kada je lukovičasto već uvenulo, a cveta tokom leta. Kasnije, sve do prvih jesenjih mrazeva, njegovo lišće je dekorativno. 
  2. Hosta (Hosta) je perena koja ima dekorativne listove, laka je za održavanje, odoleva čak i suši, a uspeva u hladovini. Ima duge cvetne stabljike sa cvetovima koji se izdižu iznad listova, a cveta leti. 
  3. Kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla), takođe je perena, voli sunčana mesta i dobro ponosi sušu. Raste do 30-45 cm u visinu i do 60 cm u širinu. Poput hoste, cvetovi nadvisuju listove. 
  4. Žalfija (Salvia officinalis) je lekovita biljka i ima lijepe, ljubičaste cvetove koji će privlačiti pčele i druge oprašivače. Dugogoidišnja je biljka, lako se oblikuje, a njene listove možete koristiti u pripremi jela, sirupa, čajeva.
  5. Žednjak (Sedum acre caustic) dok lukovičasto cveće tek niče iz zemlje, a kada krene da vene, on razgranjuje lišće i prekriva ih. Otporan je, dobro podnosi sušu i siromašnije tlo. 
  6. Letnji jorgovan (Buddleja daviddi) lista kasnije u proleće, a cveta čitavo leto i ranu jesen. Privlači brojne oprašivače, posebno leptire. Izaberite niže sorte ako ne želite da se razgrana u pravo drvce. 
  7. Obična paprat (Dryopteris filix-mas) kao i druge, kao što su ženska, orlova ili jesenja, ne cveta, ali je vrlo dekorativna, raste u širinu i brzo će prekriti uvelo lišće. Voli delimičnu do potpunu senke, kao i vlažno tlo. 

Tagovi

Dnevni ljiljan Hosta Kavkaska potočnica Žednjak Obična paprat Lukovičasto cveće Letnji jorgovan Uvelo prolećno cveće


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]