Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz u vinogradu
  • 04.05.2024. 07:30

Kao orezati i tretirati vinovu lozu koju je pogodio mraz?

U slučaju izmrzavanja vinove loze prvo treba odrediti intenzitet - da li je slabiji ili jači i na osnovu toga odlučiti koju meru primeniti

Foto: Shutterstock/Lipatova Maryna
  • 1.075
  • 82
  • 0

Nedavni je mraz pogodio pojedine vinogradarske položaje do te mere da vinogradari ne mogu ni da računaju na ovogodišnji rod. Tamo gde je prošao, mladice i pupoljci ostali su kao spaljeni, a vinogradari u nedoumici - šta im je činiti i šta mogu da očekuju.

Prevencijom protiv mraza 

"Najvažnija mera prevencije je poštovanje temeljnih pravila agronomske struke - izbor optimalnih položaja primerene nadmorske visine, ekspozicije i nagiba", podseća profesor dr Mato Drenjančević

Izmrzavanje - slabije ili jače? 

Kaže, u slučaju izmrzavanja prvo treba odrediti intenzitet.

"Kod slabijih izmrzavanja lozi možemo pomoći prihranom azotom, ali i primenom različitih aminokiselina i drugih jedinjenja koji stimulišu rast. Na tržištu ih ima pod različitim trgovačkim nazivima. Ono što je smrzlo je mrtvo i treba odbaciti", poručuje. 

Naglašava da će u slučaju jačeg izmrzavanja biti nužna rezidba i oporavak loze iz spavajućih pupoljaka pri čemu treba biti posebno oprezan sa količinama azota čija preterana upotreba u ovom slučaju može produžiti vegetaciju i usporiti sazrevanje.

"Može se desiti da iduće zime stvaramo preduslove za značajno veću štetu usled niskih zimskih temperatura", upozorava. 

Za kraj podseća da ukoliko je došlo do smrzavanja cvetova i ove godine neće biti roda, to nikako ne znači da treba da prestanemo sa zaštitom od plamenjače, pepelnice i crne pegavosti.


Tagovi

Izmrzavanje vinove loze Mraz u vinogradu Smrzle mladice Mato Drenjančević Aminokiseline Biostimulatori Spavajući pupoljci Prolećni mraz Prihrana azotom


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.