Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 08.05.2024. 10:30

Pepelnica već napada jabuke: Držite je pod kontrolom, pomaže i beli luk

Zaraza može da se ostvari već tokom bubrenja pupoljaka. Naša omiljena sorta je posebno osetljiva.

Foto: Bojan Kecman
  • 208
  • 21
  • 0

U voćnjacima jabuka vidljivi su simptomi pepelnice, Podosphaera leucotricha. Iako kiša usporava njen razvoj, česte smene toplog i vlažnog vremena idealne su za napredak ove bolesti.

Najgore su dnevne temperature od 20 do 25 stepeni i kada je prethodni dan ili jutro padala kiša, nakon koje je došlo do dužih perioda sunčanog vremena. Iako neki tvrde da se bolest teže suzbija u odnosu na čađavu krastavost, to nije tačno jer nekoliko tretmana godišnje drže bolest pod kontrolom, za razliku od krastavosti za koju treba više tretmana tokom vegetacije.

Jači napad u sušnijim godinama

Ajdared je sorta koja je među najosetljivijim na pepelnicu, a najviše je i zastupljena u našim voćnjacima. Zaraza može da se ostvari već tokom bubrenja pupoljaka. Micelij gljive prezimljava u pupoljcima i može da zarazi cvet, pupoljak, mlado lišće, pa i plodove u slučaju jake infekcije.

Često se dešava da kompletna rozeta bude napadnuta

Pupoljci se ne otvaraju, a ako se i otvore, dolazi do sušenja cvetova. Mlado lišće je uže i uvija se, postaje pepeljasto sive boje jer je prekriveno konidijama gljivice, a nakon kratkog perioda postaje smeđe, suši se i na kraju, otpada.

Zabeleženi simptomi napada osice jabuka: Sada je ključan tretman zaštite!

Pošto lišće jabuka, a i plodovi, budu u rozetama, često se dešava da kompletna rozeta bude napadnuta. Generalno gledajući, teže je boriti se protiv pepelnice u sušnim nego normalnim godinama.

Pomaže i beli luk

Što se tiče suzbijanja, glavna supstanca u borbi protiv bolesti jeste sumpor. Postoji više preparata sa sumporom, kao aktivnom materijom, ali tretmani ne bi trebalo da se obavljaju ako su temperature više od 25 stepeni, zbog moguće fitotoksičnosti. I preparati na bazi penkonazola, boskalida i piraklostrobina, pokazali su dobre rezultate u suzbijanju, a mogu da se koriste zajedno sa sredstvima protiv čađave krastavosti.

Od sredstava koja nisu pesticidi najbolji način borbe ostvaruje se upotrebom belog luka koji takođe sadrži sumpor. Dve do tri litre vode u kojoj je dan ili dva stajao samleveni beli luk (tri do četiri glavice), sipa se u prskalicu od 10 litara. Nedostatak je što bi trebalo češće da se prska, ali su rezultati zadovoljavajući.  


Tagovi

Čađava krastavost Konidije Micelij Sumpor Bubrenje pupoljaka Fitotoksičnost Pepelnica jabuke


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.