Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 07.05.2024. 16:00

Važan momenat u zaštiti kruške od pegavosti lista i krastavosti ploda

Preporuka je, da se, pre najavljenih padavina sprovede hemijska zaštita primenom kombinacije fungicida preventivnog i sistemičnog načina delovanja

Foto: Bojan Kecman
  • 2.107
  • 133
  • 0

Na području Beograda i Mladenovca zasadi kruške su u fazi razvoja ploda. U fazi intenzivnog porasta plodova ova voćka je osetljiva na infekcije uzročnicima čađave pegavosti lista i krastavosti ploda (Venturia pyrina) i sive pegavosti lista (Mycosphaerella pyri).

“Prema najavama, ovo područje je pod uticajem nestabilnog vremena sa padavinama. Preporuka je, da se, pre najavljenih padavina sprovede hemijska zaštita primenom kombinacije fungicida preventivnog i sistemičnog načina delovanja”, navode iz Prognozno- izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Preporučuje se primena preparata na bazi aktivne materije metiram plus difenokonazol.

Test prstima - može li se spasiti kruška od čađave krastavosti?

U zasadima su prisutni i svi razvojni oblici obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) imaga, jaja i larve koje su dominantno prisutne.

Kako smo ranije pisali, ona je jedna od značajnijih štetočina kruške. Najveću štetu prave larve sišući biljne sokove na mestima gde su se izlegle, odnosno mladarima, lišću, plodovima. Dolazi do deformacije (kovrdžanja) listova, plodova, a kasnije i do nekroze pupoljaka i listova. 

Preporuka je hemijska zaštita primenom insekticida na bazi aktivne materije spinetoram uz dodatak mineralnog ulja 0,25 odsto. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Krastavost ploda kruške Siva pegavost lista kruške Kruškina buva PIS Zaštita kruške Čađava pegavost lista


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".