Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine jabuka
  • 04.05.2024. 16:00

Zabeleženi simptomi napada osice jabuka: Sada je ključan tretman zaštite

Kako bi se pratila pojava štetočine postavljaju se bele lepljive ploče, čim se ulovi više od 20 jedinki, to je siguran znak da treba tretirati zasad.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.037
  • 115
  • 0

Jabučna osica, Hoplocampa testudinea, jedna od najčešćih štetočina u organskim voćnjacima, počela je da pričinjava štetu, zato je krajnje vreme da se preduzmu mere zaštite. Kao pagusenica ona prezimljava u zemljištu. Odrasle jedinke koje su žuto-smeđe boje pojavljuju se u proleće, kada temperature pređu 15oC i polažu jaja na čašicu cveta.

Razvija jednu generaciju godišnje

Jaja su svetlo-žute boje i vrlo teško se uočavaju. Njihov razvoj traje oko dve sedmice, a gusenica oko tri. Za to vreme, jedna gusenica koja je prvo svetle, a kasnije smeđe boje, može da ošteti i više od pet plodova.

Na površini prvo prave rupice, a onda se ubušuju u plod

Jaja se razvijaju u čašici ploda i prvo se hrane na njegovoj površini praveći rupice, a onda se ubušuju u plod, praveći male kanale koji se uočavaju i na površini ploda. Zatim prelazi u druge plodove, a onda se spušta u zemljište.

Osica razvija samo jednu generaciju godišnje, a s obzirom na to da polaganje jaja traje do kraja cvetanja, sada je ključan trenutak za tretman stabala protiv ove štetočine.

Kako bi se pratila pojava štetočine postavljaju se bele lepljive ploče, ali se moraju brzo skinuti zbog korisnih insekata i to čim se na pločici ulovi više od 20 jedinki, jer je to najsigurniji znak da treba tretirati zasad.

Pomažu i organski preparati

Najbolje bi bilo da se koriste sredstva, insekticidi koji deluju parama, ali imajući u vidu da se njihov broj konstantno smanjuje, proizvođačima se savetuje da se konsultuju sa stručnjacima za zaštitu bilja. Aktivne materije na površini ploda takođe mogu da spreče prelazak gusenica iz jednog u drugi plod.

Koristite sredstava koja sprečavaju ishranu gusjenica

Kada je reč o organskoj zaštiti, korišćenje sredstava koja sprečavaju ishranu gusenica, najbolje su rešenje. Poslednjih godina pojavila su se sredstva na bazi smeđih, crvenih i zelenih algi, sa organskim azotom i ugljenikom. Međutim, nisu dostupna mnogim proizvođačima jer su skuplja u odnosu na konvencionalne preparate. Preporučuje se litar preparata na 300-350 litara vode.


Tagovi

Osica jabuka Organski preparati Organski azot Lepljive ploče Pagusenice


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]