Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Artičoka
  • 27.04.2024. 10:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Pančevo

Da li ste probali artičoku? Smatra se delikatesom, a možete je lako sami uzgajati

Može da naraste više od 1,5 metra, koren joj je dubok i razgranat, stablo je čvrsto, listovi dugi, plod je svetlo ljubičaste boje. Lako se gaji i veoma je lekovita, ali i ukusna.

Foto: Dragomir Ivanović
  • 108
  • 40
  • 0

Artičoka (Cynara scolimus) je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta mediteranska biljka koja pripada porodici glavočika. Izgledom veoma podseća na biljku čuvarkuću, a za mnoge je veoma neobična zbog svog ploda. Poreklom je iz Mediterana i Južne Azije, a sada se gaji u Evropi.

Ova biljka može da naraste više od 1,5 metra, koren joj je dubok i razgranat, stablo je čvrsto, listovi dugi, a plod je svetlo ljubičaste boje. Artičoka je povrće, lako gaji i veoma je lekovita, ali i ukusna. Najveći svetski proizvođači artičoke danas su Egipat, Španija i Italija gde se mnogo koristi u kulinarstvu.

Bogata mineralima

To je biljka koja ima malu energetsku vrednost, malu količinu belančevina i masti. Veoma je bogata mineralima, fosforom, kalcijumom, kalijumom, ima magnezijuma, cinka, mangana i sumpora, kao i brojne vitamine. U tradicionalnoj medicini artičoka se najčešće koristila za poboljšanje funkcija jetre, ali i kao pomoć kod žutice i hepatitisa.   

Od artičoke se priprema i lekovita tinktura 

Iako se konzumira plod, koji je veoma ukusan, većina nutrijenata sadržana je u njenim listovima, od kojih se priprema i lekovita tinktura ili ekstrakt. Tinktura unapređuje zdravlje jetre, poboljšava varenje, snižava krvni pritisak, kao i masnoće u krvi.

Seme iz Holandije i Novog Zelanda

Dragomir Ivanović iz Pančeva, poznat po proizvodnji špargle, već četiri godine bavi se sadnjom i uzgojem artičoke, a sam proizvodi i rasadni materijal.

"Imam male plastenike gde imam toplu ćebad i stolove, poštujem staro narodno verovanje da na dan Božića treba započeti posao koji voliš te zasejem artičoku. Seme nabavljam iz Holandije i Novog Zelanda, jer je bolje i kvalitetnije od domaćeg”, kaže Ivanović.

Važno da ima jak koren

Ovaj proizvođač objašnjava da seme brzo klija, a nakon nicanja biljka je dosta nežna.  Ako temperatura u plasteniku ide od 20 do 25 stepeni mlade biljke treba zaliti dva puta nedeljno. Biljke se obavezno pikiraju, a kada dostignu oko 15 cm, a to je najčešće oko prvog maja, mogu da se rasađuju na otvorenom. Veoma je bitno da biljka ima dobar korenov sistem, pa Ivanović koristi fosforna đubriva, startere za razvoj korena i podsticanje rasta biljke.

"Imam svoj glistenjak. Sve biljke koje gajim, ne samo artičoku, zalivam rastvorom odstojale koprive, a koristim i magnezijum sulfat koji podstiče fotosintezu."

Prkosi prirodi

Kako nam je objasnio, ove biljke vole sunčana mesta, a kada je u pitanju zalivanje treba pratiti potrebe za vodom. Artičoka podnosi sušu, ima velike listove i traži dosta prostora - najmanje jedan metar kvadratni potrebno je da bi se jedna biljka lepo razvijala. Okopava se i prihranjuje.

Tokom prve godine ne cveta s obzirom na to da joj treba vremena da ojača i razvije lisnu masu. Ukoliko joj tokom zime hladnoća uništi list, biljka će ponovo krenuti iz korena.

"Kao da prkosi prirodi, ako je jak koren veoma se brzo obnavlja i cvetanje se može očekivati tokom maja. Plod sa peteljkom treba odseći nožem ili makazama", napomnje ovaj proizvođač.

Na jednoj stabljici tri do četiri ploda

Ukoliko se neće odmah koristiti u ishrani treba ga kao ružu staviti u čašu sa vodom.

"Moja iskustva kažu da na jednoj stabljici mogu da budu tri do četiri ploda koji su spolja ljubičasti, a unutra žućkasti.”

Delikates na tanjiru

Ivanović kaže da artičoka ima ukus, a kao i sve specijalitete, pre kuvanja je potrebno ukloniti spoljne tvrde listove i odrezati vrh ploda koji je oštar. Kuva se oko 40 minuta, a nakon toga se malo prelije maslinovim uljem. Jede se isključivo prstima, ukus joj obogaćuju različiti sosovi koji se uz nju obavezno služe.

Kako dodaje, ljudi su zainteresovani za uzgajanje i upotrebu artičoke. To ne čudi s obzirom na njena lekovita svojstva, a on je ovu biljku zavoleo tokom putovanja u Italiju gde se mnogo koristi i smatra specijalitetom.


Tagovi

Uzgoj artičoke Lekovita artičoka Ukusna artičoka Konzumiranje artičoke Artičoka delikates Dragomir Ivanović


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]