Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turban bundeva
  • 25.04.2024. 07:30

Može li se jesti turban bundeva i kako je uzgojiti?

Atraktivno izgleda, služi kao dekoracija, ali je i odličnog okusa zbog čega se koristi u mnogim jelima. Njen uzgoj nije ništa drugačiji od uzgoja drugih bundeva

Foto: Depositphotos/gardenguru
  • 70
  • 42
  • 0

Svaka bundeva ili tikvica je jestiva. Ipak, neke se zbog svoje veličine ili izgleda uzgajaju kao ukrasne. Tako je i sa turban bundevom koja je zbog svog oblika i narandžastih, žutih, zelenih i belih šara vrlo atraktivna i najčešće se koristi u jesenjim dekoracijama svečanog stola ili prostora. 

Naziv je dobila po tome što svojim oblikom podseća na turban. Dozreva u kasno leto i jesen, a može se čuvati mesecima. 

Kakvog je ukusa turban bundeva? 

Potiče sa karipskih ostrva, a prvi zapisi o njoj dolaze iz francuskih kuvara gde je opisuju kao vodenastu i bljutavu. Ipak, ona koja se uzgaja danas ima sasvim drugačiji ukus i teksturu. 

Zrela ima tvrdu koru koju je zbog nepravilnog oblika ploda teže guliti.  Meso joj je narandžasto i čvrsto, a skuvana ili pečena je brašnaste teksture i blagog do slatkog ukusa. 

Za šta vi koristite turban budevu, pišite nam u komentaru ispod teksta

Može se koristiti za supe, variva, pire, kuvana na pari, pečena, pržena, u pekmezima i sličnoj zimnici. Dakle, na sve načine na koje biste koristili, na primer puter ili hokadio tikvu. Zbog svog oblika se koristi i kao posuda u kojoj se poslužuje supa ili se može puniti nadevom i zapeći u rerni.

Izvor je vitamina A i C, kalcijuma, kalijuma, beta-karotena i vlakana. 

Kako je uzgojiti? 

Vegetacija joj je od 95 do 120 dana, pa setvu planirajte ranije kako biste izbegli jesenji mraz. Možete je posejati u posudice, pa presaditi kada vreme to dopusti, ali najbolje iza prve polovine maja ili posejati direktno u zemlju. 

Šta ako je rasad spreman za sadnju, a vremenski uslovi to ne dopuštaju?

Kao i za druge tikvenjače, zemljište treba da bude bogato organskim materijama i dobro drenirano. Dubina setve je oko 2,5 cm, a razmak između biljaka neka bude 70 do 90 cm. Jedna biljka daje tri do četiri ploda. Budući da ima dugačku vrežu, osigurajte joj dovoljno mesta za rast. 

Redovno je prihranjujte i zalivajte, posebno tokom sušnih razdoblja. Zemlju oko nje malčirajte, čime ćete zadržati vlagu, ali i sprečiti rast korova što je posebno važno tokom ranih faza razvoja. 

Za berbu je spremna kada je kora tvrda i žilava, a ako je nećete odmah potrošiti, čuvajte je na suvom, hladnom i mračnom mestu. 


Tagovi

Kako uzgojiti Dekorativna tikva Jestiva tikva Tekstura Turban bundeva Vreme setve Ukus


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.