Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska direktiva
  • 25.04.2024. 10:30

Zaštita meda od falsifikovanja i veće količine voća u džemovima nova su pravila EU

Sa ciljem suzbijanja prevare, mešavine meda moraće prikazivati zemlju porekla i procenat svake od njih na ambalaži. Nova pravila uključuju i tri nove kategorije voćnih sokova, kao i povećan udeo voća u džemovima.

Foto: Depositphotos/alinute
  • 60
  • 5
  • 0

Bolja informiranost potrošača o određenoj hrani, uključujući veću transparentnost u označavanju meda, nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim procentom šećera i povećan sadržaj voća u džemovima, odluke su Evropskog parlamenta koje su gotovo jednoglasno usvojene 10. aprila.

"Ove inicijative osiguraće će bolju informiranost potrošača, bolju zaštitu pčelara i potrošača od falsifikovanog meda", izjavio je nakon glasanja austrijski zastupnik u Evropskom parlamentu Aleksander Bernhuber (Evropska narodna stranka), piše Euroactiv.

Transparentnije označavanje meda

Uskoro će se na mešavinama meda morati prikazivati zemlju porekla i procenat svake od njih na etiketi tegle, sa tim da države članice mogu ograničiti objavljivanje na četiri najveća udela.

Prethodno su bile manje transparentne, pa su označene kao "mešavina meda iz zemalja EU-a i zemalja izvan EU-a", "mešavina meda poreklom iz EU" ili "mešavina meda koji ne potiče iz EU".

Borba za prava evropskih pčelara kreće iz Beograda

Evropska komisija predstavila je predlog za povećanje transparentnosti meda i drugih prehrambenih proizvoda u aprilu prošle godine, nakon što je studija pokazala da se sumnja da 46 odsto meda uvezenog u EU nije u skladu sa zakonodavstvom.

Manji udeo šećera u sokovima, više voća u džemovima

Kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju za proizvodima sa smanjenim šećerom, nova pravila postavljaju tri nove kategorije voćnih sokova: "voćni sok sa smanjenim šećerom", "voćni sok sa smanjenim šećerom iz koncentrata" i "koncentrovani voćni sok sa smanjenim šećerom".

Subjektima u poslovanju sa hranom takođe će biti dopušteno da koriste oznaku voćni sok ako sadrži "samo prirodne šećere".

Kada je reč o voćnim džemovima, minimalan sadržaj voća biće povećan sa 350 na 450 grama po kilogramu za "obične“ i sa 450 na 500 grama za ekstra džemove.

Revidirana pravila dopuštaju i proizvodnju dehidriranih mlečnih proizvoda bez laktoze u svrhu lečenja.


Tagovi

Med Voćni sok Manje šećera Džem Veći sadržaj voća EU direktiva Falsifikovanje meda Evropski parlament


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.