Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 23.04.2024. 07:30

10 najvažnijih smernica za uzgoj kukuruza šećerca u bašti

Imati svoj kukuruz šećerac pravo je bogatstvo jer je još slađi onaj koji ste sami uzgojili. Evo saveta kako i kada ga sejati, kako navodnjavati, kada okopati, ko su mu najbolje komšije

Foto: Depositphotos/tamifreed
  • 108
  • 33
  • 0

Traju optimalni rokovi za setvu kukuruza, bilo da se radi o običnom ili šećercu. Ipak, vremenske prilike nisu idealne, pa se kod setve treba voditi njima, a to znači da je ne treba započinjati dok se zemljište ne zagreje na minimalno 10°C, dok je optimalna 13°C.

Da li znate da je kukuruz šećerac povrće? Kada ga sejati, a kada brati?

Šećerac je nešto zahtevniji od običnog kukuruza, evo 10 smernica kako bi njegov uzgoj bio što uspešniji: 

  1. Osigurajte mu duboko obrađeno, rastresito zemljište koje ima dobru drenažu i sunčano mesto jer ima zahteve za toplotom čak više nego običan kukuruz. 
  2. Traži dosta hraniva, pa pre setve nađubrite zemljište organskim đubrivom, bilo da je riječ o stajnjaku, humusu, glistenjak. 
  3. Najbolje uspeva posejan u redove, sa međurednim razmakom oko 45-60 cm, dok razmak između biljaka u redu treba biti 20-30 cm. Dubina setve je pet cm. 
  4. Potrebno je posejati najmanje dva reda ili nekoliko blokova kako bi se osiguralo dobro oprašivanje jer njega oprašuje vetar zbog čega mora imati komšiluk sopstvene vrste.  
  5. Najbolji susedi su mu tikvice i bundeve, kao i pasulj, koje uz kukuruz čine tzv, tri sestre, kako su ih nazivali Indijanci. Tikvice i bundeve će prekriti tlo i tako sprečiti njegovo isušivanje, a pasulj ili visoke mahunarke će se po njemu penjati, a istovremeno obogatiti tlo azotom i povećati njegovu plodnost. Druge dobre komšije su krompir, suncokret, kupusnjače i šargarepa.
  6. Tokom faze nicanja konstantno održavajte tlo vlažnim, ali pazite da ne preterate jer može doći do truljenja semena. Takođe, više mu je vlage potrebno i u fazi zametanja i nalivanja zrna. Uopšte, osjetljiviji je na sušu od kukuruza za zrno. 
  7. Redovno kontrolišite korove, posebno u fazi nicanja, pa sve do faze razvoja osmog i devetog lista. 
  8. Kada dođe do visine pet do sedam centimetara, okopajte ga, posebno ako se na površini stvorila pokorica. Kada naraste do oko pola metra, zagrnite ga zemljom. 
  9. Pripazite na ptice koje mogu praviti štetu od same setve kada iščeprkaju seme iz zemlje do faze nicanja kada grickaju tek izniklu biljku. Oterajte ih uz pomoć starih CD-ova ili im jednostavno malo dalje postavite hranilicu, pa im neće biti zanimljiv vaš kukuruz. 
  10. Obratite pažnju na štetočine, a najznačajniji je kukuruzni moljac. Leptirići počinju da izleću sredinom maja, a ako su proleća toplija, i ranije. Najviše štete prave larve koje se ubušuju u stabljiku ili klip. 

Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mlečnoj zrelosti može se jesti u svežem stanju, a najviše se koristi kuvan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz u vrtu Kukuruz šećerac Šećerac Setva kukuruza Kukuruz u bašti Najbolje komšije Dubina setve


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.