Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba gljiva
  • 19.04.2025. 16:00

Krenula je potraga za smrčkom, ali ako niste sigurni u identifikaciju – nemojte ih brati

Smrčak pripada grupi prolećnih gljiva koje se ubrajaju u najcenjenije kulinarske vrste u svetu. Međutim, postoje i otrovni "dvojnici".

Krenula je potraga za smrčkom, ali ako niste sigurni u identifikaciju – nemojte ih brati
Foto: Jasmin Hodžić
  • 66
  • 27
  • 0

Sa prvim toplijim danima i prolećnim kišama, priroda se budi u svom punom sjaju, a iskusni berači već su krenuli u potragu za jednom od najcenjenijih divljih gljiva - smrčkom.

Šta je smrčak?

Smrčak (lat. Morchella spp.) pripada grupi prolećnih gljiva koje se ubrajaju u najcenjenije kulinarske vrste u svetu. Zbog svog specifičnog izgleda i izrazitog, orašastog ukusa, posebno se ceni u gastronomiji, naročito u evropskoj kuhinji.

smrčak u šumi
Šupljikava šeširasta struktura podseća na saće

Ono što ga izdvaja jeste njegova rešetkasta, šupljikava šeširasta struktura koja podseća na saće. Najčešće se može pronaći u listopadnim šumama, u blizini reka, potoka i na opožarenim ili poremećenim staništima. Raste uglavnom od sredine marta do kraja maja, zavisno od nadmorske visine i klimatskih uslova.

Najpoznatije vrste kod nas:

  • Crni smrčak (Morchella elata) - često raste na planinskim područjima, tamnije boje, nešto jačeg ukusa.
  • Žuti smrčak (Morchella esculenta) - svetlije boje, raste u nizijskim šumama, naročito oko topola i jasena.
  • Stožasti smrčak (Morchella conica) – prepoznatljiv po koničnom obliku šešira, često raste na spaljenim šumskim terenima

Kada se bere smrčak i kako konzumira?

S obzirom na to da postoje i otrovni "dvojnici", poput Gyromitra esculenta (lažni smrčak), preporučuje se maksimalan oprez pri branju ili konsultacija sa stručnjacima.

Inače, za sušeni smrčak, cene na međunarodnom tržištu dostižu i do 200 evra po kilogramu, čime se ova gljiva svrstava među najskuplje gljive na svetu, rame uz rame s tartufima.

osušeni smrčak u gajbama
Osušeni smrčak dostiže daleko veću cenu

Inače, za sušeni smrčak, cene na međunarodnom tržištu dostižu i do 200 evra po kilogramu, čime se ova gljiva svrstava među najskuplje gljive na svetu, rame uz rame s tartufima.

Saveti za berače

Berite samo potpuno razvijene i zdrave gljive.

  • Koristite nožić za sečenje – nikako ne čupajte gljive iz zemlje.
  • Prikupljajte u pletene korpe kako bi gljive ostale sveže i provetrene.
  • Izbegavajte lokacije blizu saobraćajnica i zagađenih područja.
  • Ako niste sigurni u identifikaciju – nemojte ih brati!

Tagovi

Smrčak Gljive Berba gljiva Zdrave gljive Sušeni smrčak Cene na međunarodnom tržištu


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.