Smrčak pripada grupi prolećnih gljiva koje se ubrajaju u najcenjenije kulinarske vrste u svetu. Međutim, postoje i otrovni "dvojnici".
Sa prvim toplijim danima i prolećnim kišama, priroda se budi u svom punom sjaju, a iskusni berači već su krenuli u potragu za jednom od najcenjenijih divljih gljiva - smrčkom.
Smrčak (lat. Morchella spp.) pripada grupi prolećnih gljiva koje se ubrajaju u najcenjenije kulinarske vrste u svetu. Zbog svog specifičnog izgleda i izrazitog, orašastog ukusa, posebno se ceni u gastronomiji, naročito u evropskoj kuhinji.
Ono što ga izdvaja jeste njegova rešetkasta, šupljikava šeširasta struktura koja podseća na saće. Najčešće se može pronaći u listopadnim šumama, u blizini reka, potoka i na opožarenim ili poremećenim staništima. Raste uglavnom od sredine marta do kraja maja, zavisno od nadmorske visine i klimatskih uslova.
Najpoznatije vrste kod nas:
S obzirom na to da postoje i otrovni "dvojnici", poput Gyromitra esculenta (lažni smrčak), preporučuje se maksimalan oprez pri branju ili konsultacija sa stručnjacima.
Inače, za sušeni smrčak, cene na međunarodnom tržištu dostižu i do 200 evra po kilogramu, čime se ova gljiva svrstava među najskuplje gljive na svetu, rame uz rame s tartufima.
Inače, za sušeni smrčak, cene na međunarodnom tržištu dostižu i do 200 evra po kilogramu, čime se ova gljiva svrstava među najskuplje gljive na svetu, rame uz rame s tartufima.
Berite samo potpuno razvijene i zdrave gljive.
Tagovi
Autor