Uzgoj čičoke je vrlo jednostavan, ali vredi je imati u bašti. Pročitajte zašto.
Vreme je u godini kada se iz zemlje vadi čičoka poznata i kao jerusalimska artičoka, divlji ili slatki krompir i drugo. Njen je uzgoj vrlo jednostavan, a otporna je na bolesti i štetočine. Vrlo je invazivna pa treba paziti gde je posaditi jer istiskuje ostale biljke. Sadi se u jesen i proleće.
Evo zanimljivosti o čičoki
1. Vrsta je suncokreta i dolazi iz Severne Amerike gde su je uzgajali Indijanci pre dolaska Evropljana.
2. Krtole sadrže inulin zbog čega je pogodna u ishrani dijabetičara. Pored toga, inulin podstiče rast korisnih bakterija u crevima.
3. Može da se jede s korom, ali tada ima zemljani ukus. Oguljena je slatkastog ukusa koji podseća na lešnik i artičoku.
4. Konzumira se sveža kao grickalica, na salatu, ali i termički obrađena u supama, kuvana kao prilog, pečena te ukišeljena, najbolje fermentacijom.
5. U SAD-u se od krtole čičoke priprema dijetalna zamena za kafu, slična cikoriji, a u Nemačkoj za proizvodnju likera pod nazivom Topinambur.
6. Jestivi su i mladi listovi te latice njenih cvetova.
7. Silaža stabljika i listova može da se koristi u ishrani stoke.
Kako vi konzumirate čičoku, pišite nam u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka