Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 23.04.2024. 10:30

Do kraja nedelje povremeno sa kišom, na planinama sneg

Kod ratarskih kultura, u fazi cvetanja ječma i u uslovima vlažnosti postoji rizik od infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa.

Foto: Karolina Rastija
  • 87
  • 17
  • 0

Promenljivo oblačno vreme, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima, ponegde uz mogućnost grmljavine, preovladavaće u Srbiji do subote, 27. aprila. Na visokim planinama u toku noći ili u jutarnjim satima sa snegom.

U subotu se ponegde u planinskim predelima očekuje kratkotrajna kiša ili pljusak. Od petka, 26. aprila, postepeno toplije, prognoziraju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Prema prognoziranim vrednostima, u delovima severne, zapadne i centralne Srbije preovladavaće umerena i jaka suša, dok će u ostalim krajevima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Uslovi za razvoj bolesti

Tokom proteklih sedam dana bilo je uslova za razvoj biljnih bolesti. U jabučnjacima je prisutno obilje infektivnog materijala patogena prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke, tako da sa prvim padavinama može doći do ostvarenja infekcije ovim patogenom.

Pšenici preti opasnost od fuzarioze: Zaštitite je pre padavina

Kod ratarskih kultura, u fazi cvetanja ječma i u uslovima vlažnosti - padavine, visoka relativna vlažnost vazduha, postoji rizik od ostvarenja infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa, odnosno šturosti klasa. U pogledu insekata štetočina, u jabučnjacima se uočava i aktivnost nekoliko vrsta biljnih vaši kao i jabukinog smotavca. U toku je let, polaganje jaja, a u pojedinim regionima je započelo piljenje larvi jabukinog smotavca. Kod ratarskih kultura, u poniklim usevima kukuruza i suncokreta, registruje se prisustvo štetočina, sive kukuruzne pipe i peščara.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

RHMZ Fuzarioza klasa Biljne vaši Zaštita ječma Umerena i jaka suša Kiša Grmljavina Sneg Razvoj biljnih bolesti


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.