Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u aprilu
  • 01.04.2024. 07:30

April: Šta sejati, saditi i raditi u bašti? Evo sedam saveta

April je jedan od najlepših meseci za radove u bašti, jer nije još prevruće, zemlja je vlažna, idealna za setvu i sadnju većine povrća

Foto: Depositphotos/sid-vladimir69
  • 530
  • 103
  • 0

Dani su sve duži, vreme čak natprosečno toplo, zemlja dovoljno vlažna - vreme je savršeno za radove u bašti.

April je vrlo intenzivan mesec kada je reč o setvi i sadnji povrća, jer se tada na otvorenom seje većina kultura.

Sedam saveta za radove u aprilu

Evo sedam saveta u vezi sa tim šta sejati, ali i na šta treba paziti, posebno u prvoj polovini ovog meseca. 

1. Do polovine meseca možete sejati grašak, šargarepu, salatu, rukolu, matovilac, rotkvice, daikon (bela rotkva), praziluk i posaditi crveni i beli lek. Ove vrste ne vole visoke temperature, pa ako još niste, što ranije ih stavite u zemlju. 

2. Početkom druge polovine meseca posejte kukuruz, cveklu, blitvu, celer, mirođiju, peršun, posadite krompir, ali i rasad kupusa, karfiola, kelerabe, raštike i drugih kupusnjača. 

Evo tabele dobrih i loših komšija u bašti

3. U drugoj polovini meseca posejte pasulj, mahunarke i bamiju. Direktnom setvom u zemlju - pod motiku, sada možete posejati paradajz, papriku, tikvice, krastavce i patlidžan, ali i začinsko bilje poput bosiljka, vlašca, ruzmarina, žalfije. Ipak, budite oprezni i spremni na jutarnje mrazeve. U slučaju da se najavljuje minus, prekrijte ih uveče plastičnom bocom ili barem agritekstilom. Svakako pratite prognozu vremena i planirajte prema njoj. Bolje je i pričekati kraj meseca nego da ostanete bez useva. 

4. Kod pripreme gredica za sadnju i setvu, biljke koje ste uklonili, ostavite na gomili, a kada se osuše, koristite kao malč. Imajte na umu da su maslačak (i pupoljci i cvetovi), mišjakinja, loboda, štavelj, kopriva - jestivi. Iskoristite ih u salatama, supama ili kao prilog. 

5. Sada je vreme i za pripremu biljnih đubriva. Naberite koprive, crni slez i gavez, pa potopite u vodu. Kada fermentira, dobili ste prirodno NPK gnojivo.

6. Pripremite ostale gredice za sadnju rasada u maju, kao što su paradajz, paprika, tikvice, krastavci i drugo. Ako je razdoblje sušno, prekrijte ih malčem da se vlaga u zemlji što duže zadrži. 

7. Ako još niste, ovo je vreme za rezidbu lavande, kadulje, ruzmarina, mente i drugog lekovitog bilja koje imate u svom dvorištu. 

I još jedan savet - neka vas sunce ne prevari. U ovom mesecu itekako možete izgoreti - zaštitite se svetlom odećom i šeširom. 

Pišite nam u komentarima, šta sve planirate da radite u aprilu u svojoj bašti. 


Tagovi

Radovi u aprilu Setva u aprilu Setva povrća Prolećna setva April Setva paradajza Saveti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.