Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne vaši
  • 24.04.2024. 07:30

Kako kontrolisati biljne vaši - preventiva, prirodni neprijatelji i sredstva za suzbijanje

Najvažnija je preventiva, odnosno zdrava, uravnotežena ishrana bilja, povoljno stanište, redovna biloška nega zemljišta i mešovita kultura sa biljkama koje odbijaju vaši i prirodne neprijatelje. Ali, šta ako se pojave?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 497
  • 52
  • 0

Lisne vaši su među najčešćim štetočinama na biljkama. Sisanjem im oduzimaju hranivo, a medna rosa koju luče mami mrave i jednu vrstu gljivica koja potom na listovima stvara crnu čađavost. Osim toga, prenose i virusne bolesti. 

Prevencija? 

Najvažnija je preventiva, odnosno zdrava, uravnotežena ishrana bilja, povoljno stanište, redovna biolška nega tla i mešovita kultura sa biljkama koje odbijaju vaši. To mogu biti dragoljub, lavanda ili čuvarkuća, navodi Mari- Luis Kreuter u knjizi Bio vrt.  

Dragoljub je prirodni insekticid? Evo još sedam razloga zašto ga uzgajati

Prekomereno đubrene biljke sa nabreklim, mekim tkivom posebno su podložne napadu lisnih vaši, ali su ugrožene i one koje su slabo ishranjene jer se ne mogu same obraniti od ovih štetočina. Prihranite ih tekućim đubrivom od koprive ili algi. 

Važna je prisutnost njihovih prirodnih neprijatelja kao što su bubamare i njihove larve, ali i larve muva lebdilica, uholeža, osice, muve guseničarke, svici, grabljive stenice, pauci i ptice. 

Muva guseničarka - mala, a korisna

Kao dodatne mere odbrane preporučuju se češće ripanje zemljišta, kao i obilnije zalivanje. 

Koje su mere suzbijanja? 

U slučaju da su se pojavile, možete ih skidati ručno i zgniječiti ili otkinuti napadnute listove i stabljike. Biljke se mogu poprskati snažnim mlazom vode, što je najbolje raditi rano ujutro, nikako u najtoplijem delu dana. 

Kao prirodno sredstvo za prskanje i zaprašivanje deluju pepeo, kameno brašno, supa od od koprive, vratića, paprati, pelina, listova rabarbare ili luka. 

Pripremite supu od koprive, pelina i luka 

Takozvana ljuta supa od koprive pravi se od jednog kilograma sveže koprive i 10 litara hladne vode. Potopi se na 12 do 24 sata, procedi i prska nerazređenom tečnošću.

Od 300 g svežeg ili 30 g osušenog pelina i 10 litara vode napravite supu ili tečno đubrivo. Nerazređeno se koristi u proleće na ribizli protiv lisnih vaši i rđe, a na drugim biljkama protiv gusenica i mrava. 

Ako i vi imate neki delotvoran recept, podelite ga sa nama u komentaru ispod teksta

Supa od 75 g seckanog luka ili češnjeva belog luka i 10 litara vode mora stajati najmanje pet sati, a potom se nerazređena može prskati po biljkama i zemljištu. Osim što visoki sadržaj sumpora tera štetočine, pomaže i protiv gljivičnih oboljenja. 

U slučaju jačeg napada pomažu sredstva na bazi buvača ili kalijumovog sapuna.


Tagovi

Suzbijanje Prirodni neprijatelji Biljne vaši Preventivno delovanje Supa od koprive Supa od pelina Supa od luka Mere suzbijanja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.