Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrivo od koprive
  • 16.04.2024. 07:30

Kako napraviti biljno đubrivo od koprive?

Bogato je azotom i idealno je za biološki vrt jer deluje uravnotežujuće i lekovito, podstiče rast i stvaranje hlorofila. Voli ga i većina biljaka u povrtnjaku, voćnjaku i cvetnom vrtu.

Foto: Depositphotos/MartinaUnbehauen
  • 297
  • 39
  • 1

Jedno od najpoznatijih biljnih đubriva je ono od koprive. Sada je idealno vreme za njegovu pripremu jer kopriva buja svuda oko nas i šteta je ne iskoristiti je. U ovu svrhu se može brati od proleća do leta, sve dok se ne osemeni, kada više nije korisna. 

Za izradu je potrebno plastično bure ili bačva. Metalne nisu pogodne jer se tokom vrenja mogu pojaviti nepovoljne hemijske reakcije između metala i smese, upozorava Mari - Luis Kroter u knjizi Bio vrt. 

Kakvu posudu i vodu koristiti?

Za pripremu u posudu prvo stavite usitnjenu koprivu, a potom je prelijte vodom. Idealna je kišnica ili barem odstajala voda koja je neko vreme bila izložena suncu. Nemojte napuniti bačvu do vrha, ostavite slobodno 15 do 20 centimetara jer će đubrivo tokom vrenja zapeniti. 

Preko otvora postavite drvenu ili žičanu mrežu kako u tečnost ne bi upale ptice ili druge manje životinje. Ovakvo pokrivanje će omogućiti cirkulaciju vazduha u dovoljnoj količini. 

Proces će se brže odvijati ako je posuda na sunčanom mestu. Đubrivo se mora povremeno snažno promešati kako bi u proces razgradnje ušao kiseonik, savetuje bio baštovanka. 

Budući da širi vrlo neprijatan miris, držite ga podalje od kuće ili ublažite tako što ćete u njega ubaciti šaku kamenog brašna ili malo ekstrakta cvetova valerijane. 

Koprivu pre potapanja možete upakovati u mrežasti džak, na primer od krompira, kako kasnije ne bi došlo do začepljenja kante za zalivanje. Pre upotrebe tečnost možete i procediti, ali ovo je potrebno samo ako se đubrivo prska po listovima, radi jačanja biljke. 

Pre upotrebe obavezno razrediti

U svakom slučaju, đubrivo pre upotrebe treba izmeriti i razrediti vodom. Razmer je uglavnom 1:10. Ako smatrate da je koncentrat jak, razmer može biti i do 1:20. Slabiji rastvor đubriva se može koristiti za osetljive biljke. 

Đubrivo je spremno za upotrebu kada poprimi tamnu boju i više ne peni. Zavisno od vremenskih prilika, to se događa nakon 1,5 do tri nedelje. Nakon toga na bačvu možete staviti poklopac. 

Ovu hranljivu tečnost možete držati do kraja vrtlarske godine, a u jesen neiskorišćene ostatke politi po kompostu. Bogata je azotom, pa je idealna za biološki vrt jer deluje uravnotežujuće i lekovito, podstiče rast i stvaranje hlorofila. Kišne gliste vole zemlju koja je đubrena njime. Voli ga i većina biljaka u povrtnajku, voćnjaku i cvetnom vrtu.

Kopriva u bašti: Dobar sused, prirodno đubrivo i učinkovit insekticid

Ovo đubrivo ne podnose samo pasulj, grašak, mahunarke, crni luk i beli luk.

Dodajte i drugo bilje

Uz koprivu možete koristiti i druge biljke, kao što su gavez i slez, čime ćete dobiti prirodno NPK đubrivo

Ipak, u vodu možete dodati i tarčužak, rastavić, kamilicu, maslačak, vratić, paprat, ali i začinske biljke kao što su nana, vlašac, majoran, kao i luk i beli luk. 

Takođe, možete umešati i malo kravljeg izmeta, kokošjeg đubriva, mlevenih rogova, sušenu krv ili koštano brašno, kao i startere komposta ili lopatu zrelog komposta. 

Evo šest vrsta životinjskih đubriva - koje se za šta koristi?

Najvažnije je razrediti ga pre korišćenja. 


Tagovi

Kako napraviti Biološki vrt Bio vrt Đubrivo od koprive Biljna supa Recept za koprivu Prirodno đubrivo Razmer Razređivanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.