Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrajinski fond
  • 07.04.2024. 16:00

Pokrajinski krediti: Uložite u zemlju, setvu, navodnjavanje, protivgradnu mrežu i plastenike

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije AP Vojvodine u aktivnom statusu. Krediti će biti odobravani sa kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Foto: Depositphoto/nd3000
  • 118
  • 26
  • 0

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je konkurse kreditne podrške za kupovinu zemljišta, semenske robe, đubriva i zaštitnih sredstava, zatim sistema i opreme za navodnjavanje, protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima i nabavku novih zaštićenih bašti.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije AP Vojvodine u aktivnom statusu. Investicija koja je predmet finansiranja se mora realizovati na teritoriji Pokrajine. Krediti će biti odobravani sa kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou.

Kupovina zemljišta

Sredstva kreditne podrške dodeljuju se za kupovinu poljoprivrednog zemljišta do 10 hektara u cilju ukrupnjavanja poseda registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a u cilju stvaranja uslova za intenziviranje poljoprivredne proizvodnje i podizanje nivoa efikasnosti i stepena konkurentnosti individualnih poljoprivrednih gazdinstava.

Pod poljoprivrednim zemljištem u smislu ovog Konkursa podrazumeva se zemljište:

  • za koje je u A Listu nepokretnosti određen način korišćenja: njive, voćnjaci, vinogradi, livade ili pašnjaci i
  • za koje je u A Listu nepokretnosti određena vrsta zemljišta: poljoprivredno zemljište.

Sopstveno učešće za ovu liniju je najmanje 20 odsto vrednosti poljoprivrednog zemljišta koje je predmet kupovine, minimalnog iznosa kredita 600.000, a maksimalnog sedam miliona.

Kupovina materijala za setvu

Pokrajinskim kreditom moguća je kupovina sertifikovane semenske robe (proizvedeno od semena poznatog genetičkog porekla i genetičke čistoće čija je proizvodnja kontrolisana i koje je dorađeno, ispitano, i deklarisano), veštačkog đubriva (đubrivo jeste svako sredstvo za ishranu bilja koje je stavljeno u promet u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuje oblast ishrane bilja) i zaštitnih hemijskih sredstava u poljoprivredi.

Fond neće odobravati kredit u iznosu manjem od 500.000 dinara i ne višem od tri miliona dinara.

Kupovina opreme za navodnjavanje

Predmet ovog konkursa jeste nabavka cevovoda, opreme i sistema za navodnjavanje: opremanje bunara, nabavka pumpi i agregata za navodnjavanje, nabavka sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigacija, solarni paneli i drugo.

Fond neće odobravati ovaj kredit u iznosu manjem od 300.000 dinara i ne višem od sedam miliona dinara.

Kupovina protivgradne zaštite

Nabavka novih protivgradnih mreža, stubova i elemenata za voće, stubova i elemenata za hmelj, stubova i elemenata za vinograd, nabavka stubova i žice za ogradu, sečke, tarupi, mulčeri, kosačice, sistemi protiv smrzavanja "anti-frost", frostbuster vučni model, frosbuster nošeni model, frostgrad, atomizeri, tresači, odnosno drugi berači za voće i vinovu lozu, mašine za sakupljanje jezgrastog voća, pokretne platforme za berbu i drugo, predmet je ove kreditne linije.

Ni za ovaj kredit, Fond neće odobravati manji iznos od 300.000 dinara i ne viši od sedam miliona dinara.

Kupovina zaštićenih bašti

Predmet ove kreditne linije je kupovina novih zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima:

  • Izgradnja kompletnog plastenika (aluminijumska ili pocinkovano-čelična konstrukcija) sa višegodišnjom, višeslojnom folijom;
  • Višegodišnje, višeslojne folije za pokrivanje plastenika, folije za senčenje i sprečavanje gubitka toplote, mreže za senčenje plastenika;
  • Sistem za navodnjavanje "kap po kap" i sistem za mikrokišnjenje;
  • Sistem za navodnjavanje i prihranu: sistem za fertirigaciju, sistem za filtriranje i pumpa za navodnjavanje;
  • Stolovi za proizvodnju rasada (aluminijumski, sa kadama i ventilom za pražnjenje);
  • Sistem za zagrevanje.

Minimali iznos ovog kredita je 300.000, a maksimalni sedam miliona dinara.

Prijave do oktobra

Prijave na konkurs podnose se zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Prijavu sa traženom dokumentacijom dostaviti  poštom na adresu: Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede, 21108 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 16, sa naznakom "Za konkurs - za kreditnu podršku za kupovinu poljoprivrenog zemljišta do 10 hektara u 2024. godini" ili lično na adresu Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad, svakog radnog dana od 09 do 14 časova.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon: 021/557-451

Detaljnije u vezi sa uslovima ostvarivanja ovih kredita možete saznati na ovom linku


Tagovi

Poljoprivredni krediti Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede Kupovina zemljišta Nabavka protivgradne zaštite Uslovi konkurisanja Jedan odsto kamate Nabavka semena Oprema za navodnjavanje Izgradnja plastenika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...