Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 13.04.2024. 14:00

WASDE izveštaj je baba Vanga globalne poljoprivrede, evo i zašto

World Agriculture Supply and Demand Estimates je mesečna publikacija američkog Ministarstva poljoprivrede. Šta u njemu piše i zašto je bitan?

Foto: Depositphotos/shestakov15
  • 134
  • 20
  • 0

World Agriculture Supply and Demand Estimates (WASDE) je mesečni izveštaj o stanju najvažnijih poljoprivrednih roba poput pšenice, soje, pamuka ili pirinča. Doslovni prevod glasi "procene o potražnji i ponudi svetske poljoprivrede" i to za globalno tržište.

To znači da američki statističari i poslovna izveštajna vojska marljivo beleži zalihe svugde po svetu, gledaju vremenske prognoze, javljaju o toku setve i procenjuju žetve koje dolaze. Savršeno je jasno zašto Ameri to rade jer hrana je osim velikog biznisa i geopolitičko oružje, ali lepo je da ga javno objave pa svi imamo uvid u podatke i možemo se po njima ravnati.

Osim globalnog pregleda, WASDE daje i detaljniji pogled na američku poljoprivredu odnosno izveštava o mesu, šećeru, jajima i mleku na tržištu SAD-a.

Kako to funkcioniše u praksi? Izveštaj izlazi obično oko 10-og u mesecu i ako kažu da su zalihe pšenice nepredviđeno pale, cena pšenice naraste. Ako kažu da su prinosi soje u Brazilu rekordni, cena soje pada. Ako kažu da je u Ukrajini i Rusiji ekstremna suša i da će rod biti prepolovljen, cene svih žitarica i uljarica rastu.

Tako ćete u izveštaju iz marta 2024. pronaći sledeće podatke o nama bitnim kulturama:

  • Pšenica: procenjuju se veće zalihe pšenice, veća potrošnja i da će se trgovati manje nego inače;
  • Uljarice: globalna proizvodnja je smanjena 0,7 miliona tona na 658 miliona tona. Proizvedeno je manje suncokreta i soje, a više uljane repice

Shvatili ste. WASDE je baba Vanga globalne poljoprivrede. Glavni kreator cena na berzama roba, zato se čeka sa nestrpljenjem i zato diktira trendove cene u sledećih 30 dana nakon izveštaja.

A kako ste videli u Poljoprivrednoj priči o cenama mesa, jaja i mleka njihove cene jako zavise od cenama žitarica i uljarica. To znači da nam zapravo WASDE daje naznaku hoćemo li u idućem periodu jesti jeftiniju ili skuplju hranu. Zato je vrlo bitan. 

Imlek: Nećemo snižavati cene mleka

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu


Tagovi

WASDE USDA Poljoprivredne robe Mesečni izveštaj


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/