Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belarus
  • 26.04.2024. 10:30
  • Grad Beograd, Ugrinovci

Belarus 820 - omiljen i lak za održavanje. Ne trpi preopterećenje, najlakše strada - kvačilo

Belarus 820 sa trapeznim mostom najčešće koriste poljoprivrednici za međurednu obradu, a sa ravnim mostom "glumi" teški traktor na manjim domaćinstvima. To opisuje njegovu širinu u nameni.

Foto: Nebojša Aleksić
  • 392
  • 138
  • 0

Belarus traktori su među omiljenima kod nas, prvenstveno zbog odnosa cene naspram konjske snage, ali i povoljnog i jednostavnog održavanja. Model 820 je rasprostranjen i na manjim, ali i na većim gazdinstvima.

Iskustvo majstora Nebojše Aleksića iz Ugrinovaca pokazalo je da je najčešći uzrok kvarova preopterećenje, jer na malim gazdinstvima važi za veliki traktor koji radi teške operacije. Osim 1221.3, Belarus 820 je jedan od najboljih traktora koji su izašli iz fabrike Minsk, kaže on.

Nema posebno izraženih mana, ali kvarovi su svakako neizbežni u nekim slučajevima. Navodi da su oni uglavnom ljudske prirode - ili zbog nepravilnog održavanja ili velikog opterećenja, odnosno, preteškog agregatiranja.

Kvačilo najveća mana

"Kod ovog modela najveća mana je kvačilo, mada i za to danas postoje rešenja, jer su se na tržištu pojavila zamenska. Ona su malo skuplja od originalnih, ali i duže traju, jer za razliku od fabričkih trpe veća opterećenja. Pored toga, ovaj traktor ne voli ni da se pregreje, što je opet manifestacija lošeg održavanja rashladnog sistema, čišćenja hladnjaka ili preteranog opterećenja za tu konjažu", pojašnjava Aleksić.

Kvarovi na menjaču

Najčešći kvar na menjaču ovog traktora je odvijanje matice na sekundarnom vratilu.

"Kad se oduzme gas na devetoj brzini, kad počne naglo da bruji, to je signal da se odvila matica na sekundarnom vratilu ili šupljoj osovini. Traktor ima jednostavan asinhron menjač, krupne velike zube, trpi dosta velika opterećenja i nema nekih ozbiljnijih poteškoća", kaže on, napominjući da su ovi traktori dugovečni.

"U praksi se susrećem sa primercima na kojima se ne menja redovno ulje, odnosno, kako je predviđeno - na 1.000 radnih sati."

Najčešći uzrok kvarova je preopterećenje 

Poljoprivrednici ga često koriste da bi vukli tri brazde za koje nije namenjen, ili da pogone tanjiraču od 28 diskova, što je velika greška.

"To je preveliko maltretiranje za taj traktor, pogotovo za menjač, a većina to radi, posebno vlasnici modela sa ravnim mostom. Od kada su se kod nas pojavili plugovi obrtači koji uništavaju hidrauliku jer su preteški, dolazi i do pucanja ramena, poluga, visećih klinova. Sve to se dešava zbog preteškog oruđa."

Napominje da je veća verovatnoća da će plug od 1.500 kg nešto da slomi, nego onaj od 400 kg.

Preciznost hidraulike u rangu IMT-a

Nedovoljno poznavanje hidraulike na ovom traktoru je najčešći uzrok kvara. Ona, kako Aleksić kaže, može da bude precizna u rangu IMT-a, ali bi za to trebalo da se prouči uputstvo za korišćenje koje se dobija uz traktor, što se često zanemaruje.

"I sa Belarusom može da se ore bez točka. Postoji sistem, odnosno način rukovanja da hidraulika reaguje kao kod IMT-a, da na opterećenje vadi plug, da drži zadatu visinu i slično. Ipak, većina ljudi ne zna to da koristi."

Ispod sedišta se nalaze preklopnici koji za određene operacije moraju da stoje u određenim položajima, što je izuzetno bitno za hidrauliku.

Rezervni delovi

Zbog trenutne, ne tako sjajne situacije u domaćoj poljoprivredi, svi gledaju da prođu što povoljnije. Zbog toga poljoprivrednici, kaže Aleksić, pribegavaju kupovini kineskih ili ukrajinskih delova, koji su neispitanog kvaliteta. 

Delovi se lako nabavljaju, a popravke nisu skupe

"Kada je reč o delovima, drugih problema osim toga nema. Lako mogu da se nabave. Popravke na Belarusu su relativno povoljne, pogotovo kada se uporede sa bilo kojim zapadnim ili turskim traktorom. Naspram njih, održavanje je džabe i to je jedan od najvećih aduta koje ovi traktori imaju", rekao je Aleksić.

Smatra da na svetu nema jeftinijeg traktora po konjskoj snazi, odnosno povoljnije popravke po radnom satu.

Za sve one koji imaju traktor MTZ i treba im dokumentacija (katalog, radioničko uputstvo, itd.) mogu je pronaći na ovom linku.


Tagovi

Nebojša Aleksić Belarus traktor Belarus 820 Remont traktora Hidraulika Menjač Rezervni delovi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Šta novi ministar poljoprivrede treba prvo da uradi po stupanju na dužnost?

275


Glasova: 105

Uredi tržište poljoprivrednih proizvoda 38,2%

Glasova: 29

Ukine akcize za gorivo 10,5%

Glasova: 19

Reši problem PIO fonda 6,9%

Glasova: 5

Očisti registar goveda i utvrdi tačno brojno stanje 1,8%

Glasova: 5

Poveže katastar sa eAgrarom 1,8%

Glasova: 52

Isplati drugi deo subvencije za semenski materijal 18,9%

Glasova: 56

Sastavi radnu grupu poljoprivrednika kao svojih savetnika 20,4%

Glasova: 4

Ne znam 1,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]