Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 13.03.2024. 12:00

Poruka NIS-a poljoprivrednicima - nema više povlašćenog goriva?

Poljoprivrednici mogu da iskoriste naftu po sniženoj ceni, samo za one parcele koje su unete u sistem, bez obzira što u realnosti obrađuju mnogo više. Za ono što nije vidljivo moraju da plaćaju punu cenu goriva. Dokle?

Foto: AK grafika
  • 31.452
  • 1.967
  • 0

Naftna industrija Srbije (NIS) poslala je poruke svojim korisnicima o tome da nemaju više pravo da kupuju gorivo po povlašćenoj ceni od 179 dinara za litar. Kako saznaje redakcija Agrokluba, poljoprivrednici su dobili poruku da zbog iskorišćenja godišnjeg limita ili zbog neprijavljenog zemljišta u eAgrar ne mogu da toče naftu po jeftinijoj ceni.

"Poštovani, obaveštavamo Vas da Vaše poljoprivredno gazdinstvo nema prijavljeno zemljište u okviru registra e-Agrar i da u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije niste u mogućnosti da kupujete evro dizel gorivo po povlašćenoj ceni od 179 din/l", bila je jedna verzija poruke koju su dobijali, na primer pčelari, preneo je SPOS.

Više nemaš ni ono što si imao?

Po sredi je problem sa unetim parcelama u eAgrar. Kako nam pojašnjava predsednik udruženja "Stig" Nedeljko Savić, povlašćeno gorivo može da se natoči samo za one parcele koje su unete u sistem.

"U Ministarstvu su rekli da će da umreže NIS-ove kartice sa eAgrarom i evo sada je to očigledno sprovedeno. Nama je problem što mi 80 odsto površina uopšte nemamo u eAgraru, pa smo dogovorili izjave o zakupu zemljišta koje će tek naknadno da budu unete - dakle, to je opšti haos ispao", kaže Savić i dodaje da zbog sređivanja sistema i verifikacije "sad nemaju ni ono što su imali".

Problem sa verifikacijom parcela, naknadom za odvodnjavanje i refakcijom za gorivo

"Dakle, ono što je verifikovano, za toliko ti sleduje, a šta ćemo sa onima koji čekaju verifikaciju parcela, a ovi su mu obračunali gorivo po trenutnom stanju", pita se predsednik udruženja subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković i naglašava da tako nije dogovoreno u Kisaču.

"Mi smo znali da će ovo da se desi. Zakazali smo sastanke sa udruženjima i reagovaćemo", najavio je Savić.

Na pitanje, šta poljoprivrednici mogu da rade u ovoj situaciji kada im je preostala opcija kupovina goriva po punoj ceni, Savić kaže mogu jedino da skupljaju račune da bi na kraju tražili refakciju od 50 dinara, ali na punu cenu. Podsetimo, od sredine januara poljoprivredni proizvođači mogu da pošalju zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize u onlajn formi, gde se ostvaruje povraćaj u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine, do 100 hektara.

Međutim, poljoprivrednike radovi u polju čekaju i pitaju se da li će što pre ovaj problem biti rešen?

"Kod nas je sve "možda", jedino je sigurno da moraš da platiš porez i potrebe ka državi", prokomentarisao je Matković za Agroklub.

Zakon i dogovor?

Na razgovoru sa Ministarstvom sredinom januara, poljoprivrednici su dobili informaciju da će po donošenju nove Uredbe moći da natoče goriva koliko imaju upisanog zemljišta u eAgrar. Tačnije: broj hektara x 100 litara.

U važećoj Uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata se navodi da će "Naftna industrija Srbije a.d. Novi Sad će na svojim stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat EVRO DIZEL po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 100 litara po hektaru, za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan stupanja na snagu ove uredbe i zasejane, odnosno zasađene površine obradivog poljoprivrednog zemljišta pod odgovarajućom biljnom kulturom do količina potrebnih za obradu, a najviše do 100 hektara"

Naslovna fotografija: ScrnSh/Depositphotos/bugarskipavle3.gmail.com


Tagovi

Cena goriva NIS Nedeljko Savić Miroslav Matković Refakcija za gorivo Verifikacija parcela EAgrar Unos parcela Zakup zemljišta Izjava


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta novi ministar poljoprivrede treba prvo da uradi po stupanju na dužnost?

141


Glasova: 60

Uredi tržište poljoprivrednih proizvoda 42,6%

Glasova: 15

Ukine akcize za gorivo 10,6%

Glasova: 9

Reši problem PIO fonda 6,4%

Glasova: 2

Očisti registar goveda i utvrdi tačno brojno stanje 1,4%

Glasova: 2

Poveže katastar sa eAgrarom 1,4%

Glasova: 26

Isplati drugi deo subvencije za semenski materijal 18,4%

Glasova: 26

Sastavi radnu grupu poljoprivrednika kao svojih savetnika 18,4%

Glasova: 1

Ne znam 0,7%

Pregled ankete

Pregled ankete