Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Taksa
  • 23.04.2024. 14:00

Protest zbog naplate takse u NP "Tara" - plaćanja oslobođeni i vozači sa užičkim tablicama

Naplatne rampe su trebale da budu postavljene još pre tri godine i nakon državne revizije ovo je bio krajnji rok da zaživi.

  • 221
  • 23
  • 0

U Nacionalnom parku Tara od juče (22.4.) je počela naplata naknade za motorna vozila. Najava o uvođenju takse izazvala je reakcije, uglavnom negativne, posebno kod vlasnika imanja i kuća koji ne žive na teritoriji opštine Bajina Bašta. Nakon protesta nađeno je kompromisno rešenje.

Direktor Nacionalnog parka “Tara” Dragić Karaklić kaže da su naknade uvedene zbog obaveze koju predviđa država. Naplatne rampe su trebale da budu postavljene još pre tri godine i nakon državne revizije ovo je bio krajnji rok da zaživi.

“U prvom periodu naplata će se biti po vozilu po danu, a predviđeno je uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada kada se pribave potrebne dozvole i saglasnosti”, kaže Karaklić.

Taksa do 1.700 dinara po danu

Prema ovoj odluci, taksa za motorna vozila će se naplaćivati na ulaznim kapijama u Perućcu i na Кaluđerskim Barama. Predviđene su naknade za sledeće kategorije vozila:

  • I kategorija motornih vozila do 1,3 m visine (kod prednje osovine vozila) - motocikli i putnička vozila - 300 dinara po danu;
  • II kategorija motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3m i kombi vozila - 500 dinara po danu;
  • III kategorija motornih vozila visine 1,3m (autobusi i kamioni) - 700 dinara po danu i
  • IV kategorija motornih vozila visine veće od 1,3m (kod prednje osovine vučnog vozila) sa više od tri osovine - sva vozila sa više od tri osovine - 1.700 dinara po danu.
Takse će se naplaćivati na ulaznim kapijama

Ove naknade će biti oslobođena fizička lica koja imaju prebivalište ili su zaposleni u zaštićenom području, tu obavljaju poslove ili službene radnje, osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama, penzioneri sa najnižim iznosom penzije i vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte.

Protest urodio plodom

Zbog ovakve odluke nekoliko desetina vlasnika imanja i kuća iz Užica i Bajine Bašte organizovali su protest kod naplatne rampe u Perućcu tražeći da se promene pojedini delovi ove odluke. Posle kratkog vremena održan je sastanak predstavnika građana sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević i direktorom parka. 

Predstavnik nezadovoljnih građana, Ljubomir Mandić, kaže da je sastanak prošao neočekivano dobro.

“Gradonačelnica je pred nama pozvala nadležno ministarstvo i na spikerfonu smo jasno čuli kako je rečeno da se takse oslobode i vozila sa užičkim tablicama. Veoma smo zadovoljni ovakvom odlukom”, kaže Mandić koji živi u Užicu, a imanje mu je u Zaovinama.

Okupljeni su uglavnom zadovoljni promenom odluke

Gradonačelnica Užica je posle sastanka potvrdila je da je dogovoreno da se njima privremeno obustavi naplata taksi za ulazak u Nacionalni park “Tara”.

Međutim, i dalje ima nezadovoljnih. Među njima su i pojedini Beograđani koji imaju kuće na Zaovinama. Kako kažu, plaćaju porez, komunalije, a ipak će morati stalno da plaćaju taksu za motorno vozilo dok tu borave. 

Eko takse i u drugim nacionalnim parkovima

Karaklić je rekao da će se odmah ovaj dogovor sprovesti na terenu.

„Motorna vozila sa užičkim tablicama će biti oslobođena taksi, kao i motorna vozila sa bajinobaštanskim tablicama dok se i zvanično ne donese odluka. Imaćemo i sastanak Saveta korisnika NP Tara gde će biti predložene još neke mogućnosti da se pojedini oslobode taksi, kao na primer ko ima imanje, potomke, ali to mora da se do detalja analizira i nađe način", kaže on.

Novac od taksi za obnavljanje parka

Dodaje da će Nadzorni odbor u četvrtak doneti odluku o uvođenju desetodnevne takse od 800 dinara i godišnje takse od 2.000 dinara za sve ostale koji dolaze na Taru. Za naplatu će se izdavati fiskalni račun, a novac od taksi će biti prebacivan na namenski račun sa koga će se dalje investirati u puteve, vidikovce i druge potrebe NP Tara.

Ovakve takse već su uvedene u parkovima Fruška Gora i Kopaonik. Na Mokroj Gori se plaća eko taksa za motorna vozila (izuzeta su vozila sa užičkim i bajinobaštanskim tablicama) u iznosu od 200 dinara i to samo na graničnom prelazu Kotroman.


Tagovi

Nacionalni park Tara Dragić Karaklić Perućac Kaluđerske Bare Jelena Raković Radivojević Ljubomir Mandić Naplata takse za vozila


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Šta novi ministar poljoprivrede treba prvo da uradi po stupanju na dužnost?

141


Glasova: 60

Uredi tržište poljoprivrednih proizvoda 42,6%

Glasova: 15

Ukine akcize za gorivo 10,6%

Glasova: 9

Reši problem PIO fonda 6,4%

Glasova: 2

Očisti registar goveda i utvrdi tačno brojno stanje 1,4%

Glasova: 2

Poveže katastar sa eAgrarom 1,4%

Glasova: 26

Isplati drugi deo subvencije za semenski materijal 18,4%

Glasova: 26

Sastavi radnu grupu poljoprivrednika kao svojih savetnika 18,4%

Glasova: 1

Ne znam 0,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.