Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uticaj mraza
  • 23.04.2024. 12:00
  • Šumadijski okrug, Belosavci

Milovanović: Mraz mi je uništio krompir do banka

Trenutne vremenske prilike, napominju stručnjaci, veoma loše utiču na povrtarske, ali i na ratarske kulture.

Foto: Luka Milovanović
  • 32.054
  • 1.620
  • 0

Niske temperature, ali i sneg i mraz koji su prošle nedelje pogodili pojedine delove Srbije, veoma su loše uticali na povrtarske kulture. Krompir na otvorenom je najviše pogođen mrazom, a proizvođač Miloš Milovanović iz sela Belosavci kaže da je kod njega šteta ogromna.

"Posejao sam krompir sredinom marta. To je rok kojeg se uvek držimo, već godinama. Obavili smo prvo zagrtanje i prihranu azotom. Lepo je nikao, već je bio visine oko 15 cm", kaže Milovanović koji je posejao krompir na površini od hektar i 80 ari.

Mraz potpuno uništio biljke

Niske temperature od prošle nedelje, uslovile su pojavu mraza u mnogim delovima Srbije.

"Kod nas je bio mraz pre tri dana i sagoreo je krompir do banka."

Isti je slučaj, kaže ovaj povrtar, i kod svih ostalih proizvođača u Centralnoj Srbiji.

"Prinos će sigurno biti dosta slabiji. Mraz će uticati tako da će vegetacija kasniti mesec dana. Toliko će mu sada trebati da se oporavi."

Milovanović se nada da će se krompir oporaviti

Nakon mraza i niskih temperatura, dodaje Milovanović, ne može mnogo da učini.

“Moramo da sačekamo, da se nadamo da opet ne bude mraza. Pratićemo da se ne pojave korovi i obavićemo još jednu prihranu azotom."

U kopaoničkom kraju bolje prošli

Proizvođač krompira Mikica Pršić iz Krive Reke posejaće ove godine krompir na skoro tri hektara. Na nadmorskoj visini od 1.200 metara, čekaju se optimalne temperature zemljišta od 12°C.

"Posejali smo samo jedan deo početkom aprila. Taj koji je već počeo da klija zbog visokih temperatura morao je u zemlju. Kod nas važi pravilo da se krompir seje kada možeš da ideš bos po zemlji", kaže Pršić, dodajući da ono što je posejao još nije imalo vremena da nikne.

"Na sreću, nije nikao, inače ne znam šta bi mu mraz uradio. Čekamo da se vreme stabilizuje, pa ćemo da posadimo ostatak."

On uzgaja nekoliko sorti krompira, među kojima je i čuveni kopaonički. Godišnje proizvede oko 70 tona ovog povrća. Prošle godine, zbog vremenskih prilika i padavina, neke sorte je sadio čak i u junu. 

Ako treba, ponovo saditi

Ukoliko je šteta na krompiru totalna i nema izgleda da će se oporaviti, stručnjaci savetuju ponovnu sadnju.

"U zavisnosti od toga kako je mraz uticao i koliku štetu je napravio, važno je sprovesti odgovarajuće mere zaštite biljaka. Ako je krompir nikao i mraz ga je potpuno uništio, tada je najbolje ne čekati da se oporavi, već ga ponovo zasaditi", kaže savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Smederevo inženjer Goran Pavlović.

Ukoliko treba, ponovo posaditi krompir (foto: Depositphotos/ilixe48)

Ako proizvođač proceni da biljkama ima spasa, treba ih zaštititi na adekvatan način.

"Govorimo o zaštiti od bolesti i prihranjivanju kroz list. Mogu se primeniti aminokiseline ili vodotopiva đubriva sa fosforom, azotom i kalijumom."

Trenutne vremenske prilike, napominje, veoma loše utiču na povrtarske, ali i na ratarske kulture. U Podunavlju, kaže, velika šteta pričinjena je kukuruzu i suncokretu.

"Temperature su se prošle nedelje spustile i do - 4°C stepena. Negde je šteta tolika da je rešenje samo da se biljke koje su nikle ponovo zaseju", savetuje on.

Podsetimo, prošle nedelje su zbog snega veliku štetu pretrpeli i malinjaci kod Ljubovije.


Tagovi

Uzgoj krompira Uticaj mraza na krompir Miloš Milovanović Mikica Pršić Goran Pavlović Zaštita krompira


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".