Od vremena setve semena za rasad zavisi kvalitet i budući rod, zbog toga je važna odluka kada krenuti s njom jer će se samo optimalno posađen rasad dobro razvijati.
Setva semena za rasad povrća je vrlo zahtevna, a od nje zavisi kvalitet i budući rod. Za rasad bilo koje biljne vrste koju želimo uzgajati od izuzetne je važnosti odluka kada krenuti sa setvom, kako bi dobili dobro razvijene i dobro ukorenjene biljke. Samo optimalno posađen rasad koji se dobro razvija i ima dobro razvijen koren će brzo nastaviti s rastom nakon sadnje na stalno mesto.
Meseci su kada baštovani seju seme za rasad povrća. Prilikom setve treba se pridržavati pravila da se seme ne seje preduboko ili pregusto, a najvažnije je sejati na vreme. Takođe je važna i dezinfekcija semena.
Pravilo je da se rana setva rasada za različite biljne vrste obavlja krajem januara i početkom februara za setvu u grejanim plastenicima. Srednje rana setva se obavlja krajem februara i početkom marta za setvu u negrejanim plastenicima, dok se kasna setva obavlja krajem marta ili početkom aprila za setvu na otvorenom (u maju).
U tabeli, koju prenosi agronovinite, možete pronaći optimalne uslove za setvu pojedinih povrtarskih kultura.
Naziv kulture |
Vreme setve |
Količina semena (g/ha) |
Stopa setve (g/m2) |
Potrebna površina za rasad (m2) |
Paradajz |
20.01.-15.02. |
24-25 |
2-3 |
8-12 |
Krastavci |
25.03.-05.04. |
80 |
20 |
4 |
Paprika |
10.01.-05.02. |
120 |
10-12 |
10-12 |
Patlidžan |
20.01.-15.02. |
40 |
4-6 |
7-10 |
Salata |
01.02.-10.02. |
20 |
2 |
10 |
Kupus |
01.02.-10.02. |
40 |
5 |
8 |
Karfiol |
20.01.-05.02. |
40 |
5 |
8 |
Tikvice |
20.03.-05.04. |
250 |
100 |
2,5 |
Keleraba |
01.02.-10.02. |
50 |
5 |
10 |
Važan uslov kako bi seme uspelo klijati je to da bude zdravo, zbog toga ga je dobro dezinfikovati pre setve, osim ako ste kupili već gotovo seme koje je dezinfikovano.
Dezinfekcija rastvorom kalijum permanganata se vrši otapanjem 5g kalijum permanganata u jednoj litri vode, a trebalo bi biti svetloružičaste boje. Seme se potapa u pripremljenom rastvoru u trajanju od 20 minuta do nekoliko sati, zavisno od veličine semena, vrste i sorte. Seme svake vrste, svake sorte u okviru vrste, može različito reagovati na procese kojim ih podvrgavamo u postupku dezinfekcije i na to treba obratiti pažnju kako ne bi uništili klijavost semena. Ovaj rastvor će uništiti bakterije i gljivice koje sa nalaze na površini semena, ali i u semenu. Nakon tretmana sa rastvorom kalijum permanganata seme je potrebno dobro isprati u čistoj vodi i osušiti pre setve.
Jedan od načina dezinfekcije semena je i potapanje u toploj vodi, a njime se olakšava membrana i ubrzava klijanje. Dužina potapanja u vodi sobne temperature zavisi od vrste kulture. Potapanje se vrši u tankom sloju vode na plitkom tanjiriću. Posle potapanja seme se ispira u hladnoj vodi, a ovako tretirano seme se može odmah posejati ili se može podvrgnuti procesu naklijavanja.
Osim u toploj vodi seme se može potapati u kupkama od raznog bilja, mleka, pepela itd.
Tagovi
Autorka