Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 26.04.2024. 14:00
  • Mačvanski okrug, Bogatić

Šta ovih dana rade povrtari u Sremu? Kvalitetan rasad ključ visokog prinosa

Pojedini sami proizvode rasad, što nije lak posao, dok ima i onih koji ga kupuju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 114
  • 18
  • 0

Sremski povrtari su ovu proizvodnu godinu počeli na vreme, prvo proizvodnjom rasada u plastenicima, a pre izvesnog vremena i njegovim iznošenjem na njive. Prvo je rasađena tikvica, čiji prvi plodovi se očekuju ovih dana.

U regionu Srema povrće će i ove godine zauzeti značajne površine, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Kako kažu proizvođači, jedan od preduslova za dobru proizvodnu godinu je kvalitetan rasad. Pojedini ga sami proizvode, što nije lak posao, dok ima i onih koji ga kupuju. To prvenstveno čine oni koji imaju manje površine pod povrćem, što nam je potvrdio i proizvođač i prodavac rasada iz Bogatića u Mačvi Dragan Dabić.

"Proizvodnjom kvalitetnog rasada bavim se poslednjih nekoliko godina. Mogu da kažem da to nije lak posao. Odlučio sam da se ozbiljno bavim time i imam svoje kupce koji se svake godine vraćaju po rasad paradjza, paprike, krastavaca", priča ovaj proizvođač.

Kvalitetno seme

Veoma je važno, napominje, koristiti kvalitetno seme za proizvodnju rasada.

"Kupca možeš prevariti samo jednom. Ako jednom ne uradiš nešto kao treba to posle nećeš ispraviti. Ukoliko izgubiš poverenje teško ćeš moći da ga vratiš."

Rasad prodaje kod kuće, ali obilazi i vašare i pijace gde se proda manje, ali je i to dovoljno.

Dabić kaže da ne sme biti greške 

"Mora se voditi računa od prvog dana, odnosno pripreme plastenika za proizvodnju rasada, pa do onog trenutka kada je iznosiš na tržište. Naučio sam da greške ne sme biti, a ako je bude, onda to skupo košta. Važno je da sve što proizvedem na vreme i prodam."

Tikvice već na njivama

Na sremskim poljima već se bele njive prekrivene agrilom ispod koga se nalaze tikvice. Povrtari su na vreme krenuli u proizvodnju rasada, koji je stigao u uobičajeno vreme, pa je proteklih dana rasađen ispod tunela koji su prekriveni agrilom u slučaju zahlađenja.

Najvažniji je kvalitetan rasad

Dosadašnji vremenski uslovi bili su povoljni, a nedostatak padavina, povrtari su morali nadoknaditi zalivanjem. Proteklih dana došlo je do zahlađenja koje plaši poljoprivrednike, jer su tikvice toploljubive biljke i sada im je za nesmetani razvoj potrebno dosta sunca.

Gajenje tikvica sve popularnije i kod nas?

Bilo je i kiše, ali nedovoljno, a proteklih dana bilo je i jutarnjih mrazeva koji su na pojedinim njivama napravili manju štetu.

Vetar skida agril

Očekivanja povrtara su da će brzo doći do promene vremenskih uslova, odnosno porasta dnevnih temperatura. Problem ovih dana povrtarima u Sremu pravi i svakodnevni vetar koji skida agril i foliju kojima su tikvice još uvek prekrivene. Pored tikvice biće na sremskim poljima i paprike, paradajza, krastavaca, ali i dinja i lubenica. Pojedini su već zasadili dinje u plastenike i prvi rod očekuju početkom sledećeg meseca.

Prepoznajte simptome poleganja rasada: Kako da na vreme sprečite ovu bolest?

Pojedini poljoprivrednici već su izneli na otvoreno rasad lubenice, a zbog zahlađenja prekrivene su folijom i agrilom. Lubenica i dinja će biti manje u odnosu na tikvice koje iz godine u godinu zauzimaju sve značajnije površine kod sremskih povrtara. Svi oni već imaju obezbeđeno tržište što je i jedan od glavnih preduslova za dobru zaradu. Bez sigurnog tržišta ova proizvodnja ne bi bila isplativa. Mnogi od njih su izgradili i sopstvene komore u kojima čuvaju rod od transporta do kupca.


Tagovi

Gajenje tikvica Tikvice u Sremu Rasad Kvalitetan rasad Dragan Dabić Isplativa proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta