Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva soje
  • 21.04.2024. 07:30

Evo osam saveta za uspešnu setvu soje

Za nicanje je ključan trenutak setve jer temperatura tla ne sme pasti ispod 10 °C. U tom slučaju trebaće previše energije i vremena da nikne

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 525
  • 63
  • 0

Soja je biljka kratkog dana sa relativno velikim zahtevima za toplotom. Za njeno cvetanje, a onda kasnije i oplodnju je neophodna visoka vlažnost vazduha.

Čekajte pravi trenutak

Za nicanje je ključan trenutak setve jer temperatura tla ne sme pasti ispod 10 °C. U tom slučaju trebaće previše energije i vremena da nikne. 

Zemljište ne sme biti presuvo, jer joj treba dosta vlage za klijanje. 

Evo osam saveta za uspešnu setvu 

1. Proverite klijavost

Sojino sjeme je vrlo osetljivo. Zato je važno proveriti klijavost na zemljištu predviđenom za setvu. Naime, može se dogoditi da kod semena koje je predugo skladišteno dođe do sporijeg razvoja u početnoj fazi rasta. Preporuka je da se proveri i energija klijanja, pa je uzeti u obzir prilikom određivanja gustine setve, navodi Agrarheute.

2. Pripremite zemlju

Ova biljka je osetljiva na zbijena tla, pa obradu treba izvesti u samo nekoliko operacija. Pokorica može uzrokovati nepravilno nicanje. U slučaju opasnosti od zbijanja tla, bolje je sejati na međuredni razmak od 30 do 45 cm kako bi se dobio gušći sklop. Površina zemljišta treba biti što ravnija i mrvičastija, kako bi se noževi prilikom žetve mogli postaviti što niže i tako izbegli gubici. 

3. Ponovljena inokulacija

U praksi je prethodno inokulirano seme soje (tretiranje mikrobiološkim preparatima za povećanje iskoristivosti procesa biološke fiksacije azota, op.ur.) pokazivalo značajne nedostatke u nepovoljnim uslovima poput previše vlage, dugotrajne suše ili hladnoće. Ako se soja prvi put uzgaja na određenoj površini, preporučuje se inokulacija, čak i kod već inokuliranog semena. 

4. Temperatura zemlje

Zbog relativno visokih zahteva prema toploti, seme se seje na temperaturi tla iznad 10 °C, dakle od sredine aprila do početka polovine maja. S obzirom na trenutne temperature, bilo bi dobro još pričekati. Naime, prerana setva, praćena vlažnim i hladnim vremenom, može dovesti do ozbiljnih oštećenja u nicanju i jakog zakorovljenja. Po mogućnosti, setvu treba završiti do 15. maja. Ako seme posejete sredinom petog meseca, žetva se često ne može obaviti do sredine oktobra.

5. Klijavost zavisno od sorte

Sorte soje su grubo podeljene u grupe zrelosti sa brojevima: 00 = rano, 000 = vrlo rano, 0000 = izrazito rano.

  • za 00 sorte, količina semena je oko 55 do 60 klijavih zrna/m²;
  • za 000 sorte, količina semena je oko 65 do 70 klijavih zrna/m²;
  • kod navodnjavanja računajte na 10 oodsto manju količinu semena.

6. Dubina setve 

Za ranu setvu, teška ili hladna zemljišta dubina je dva centimetra, za kasniju setvu, lagana, topla ili suva zemljišta, tri do četiri centimetra, a pri korišćenju zemljišnih herbicida ili opasnosti od napada ptica, četiri do pet centimetara.

7. Ne brže od šest km/h

Setva pneumatskom sejalicom ima prednosti zbog uštede na samom semenu, manje mogućnosti oštećenja, ali i tačne dubine poleganja. Prilikom setve vozite polako, ne brže od šest km/h, kako biste izbegli praznine. 

8. Koristite herbicide pre nicanja

Primena herbicida nakon setve, a pre nicanja soje su osnova za adekvatnu kontrolu korova. Nakon nicanja se delotvorno mogu suzbiti samo neki. Sredstva pre nicanja su relativno delotvorna, recimo protiv bele lobode i to ako se primenjuju na vlažnom, usitnjenom zemljištu.


Tagovi

Uzgoj soje Klijavost Temperatura tla Tretiranje herbicidima Setva soje Dubina setve Inokulacija semena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.