Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 22.04.2024. 10:30

Mirko Moravčević: Uvek znam tačnu situaciju na svojih 37 parcela

Aplikacija “myKWS” štedi vreme, omogućava lakše praćenje razvoja i planiranje poljoprivredne proizvodnje, kao i analizu na višegodišnjem nivou. Osim toga, vrlo je jednostavna za korišćenje i pruža izuzetnu preglednost različitih podataka i parametara.

Foto: AK grafika/KWS
  • 944
  • 86
  • 0

Mirko Moravčević, ratar iz sela Zminjak kod Šapca, obrađuje 100 hektara zemlje, a instaliranje ''myKWS'' aplikacije pomoglo mu je da lakše planira i prati proizvodnju, ali i da optimizuje troškove i poveća prinos. Proizvodi kukuruz, pšenicu, soju i suncokret. Njegov posao je utoliko teži i zahtevniji jer poseduje čak 37 parcela koje zahtevaju pažljivo praćenje i planiranje aktivnosti. 

Pre dve godine počeo je da koristi KWS elektronsku knjigu polja i besplatnu aplikaciju "myKWS", koja mu je pružila određenu vrstu komfora i preciznosti, zahvaljujući sveobuhvatnim podacima koje omogućava ovakav način vođenja evidencije.

"Na savet predstavnika kompanije KWS počeo sam da koristim aplikaciju "myKWS", jer nisam želeo više da pišem podatke u razne sveske. Bilo mi je lakše da sve imam na jednom mestu u aplikaciji. Svih 37 parcela uneo sam elektronski. Sada daleko lakše pratim temperature i vremenske prilike, imam bolji uvid u setvenu strukturu i parametre za unapređenje proizvodnje", priča svoje iskustvo Moravčević.

Predstavnici KWS-a uvek dostupni da pruže sve informacije (foto: KWS)

Svi podaci na jednom mestu

Uz ovu aplikaciju, koja se može koristiti kako na mobilnom telefonu, tako i na računaru, poljoprivrednici mogu veoma lako da isplaniraju svoju proizvodnju, korake i da dobiju detaljne informacije o merama koje treba da preduzmu tokom uzgoja određenih kultura za tačno određeni vremenski period.

"Tačno znam kada sam đubrio parcele, kog datuma je bila setva, koliko biljaka je posejano, koji je razmak između njih. Prednost ove aplikacije je što štedim vreme i sve relevantne podatke imam na jednom mestu. Moguće je dobiti podatke o temperaturi zemljišta, u globalu gledano, što je važno za praćenje setve, kao i okvirne informacije o padavinama", pojašnjava naš domaćin.

Aplikaciju karakteriše izuzetna preglednost, a sadrži i vremensku prognozu, radi boljeg planiranja aktivnosti u polju. Moguće je i terensko praćenje vitalnosti polja i upoređivanje sa situacijom na konkretnoj lokaciji.

Jednostavna registracija i instalacija

Sam postupak registracije i instalacije aplikacije nije komplikovan i zahtevan. U tome se najbolje snalaze mlađe generacije poljoprivrednih proizvođača koje često pružaju podršku starijima koji imaju određene izazove u savladavanju i korišćenju savremenih tehnologija.

"Uvid u stanje na terenu dobijamo u sekundi i to je odlična stvar. Ipak, mislim da postoji dosta prostora za unapređenje ove aplikacije i da je potrebno uneti nove sorte hibrida i prilagoditi je ovdašnjim poljoprivrednicima. Suština ove aplikacije je odlična, ali trebalo bi je dodatno unaprediti, čime bi se olakšalo praćenje i evidencija", iskren je Mirko.

Detaljna analiza za unapređenje proizvodnje

Korišćenjem digitalne usluge "myKWS" omogućena je detaljna analiza poljoprivredne proizvodnje, a dobijeni podaci mogu ukazati poljoprivrednicima na eventualne promene i prostore za unapređenje proizvodnje, koje mogu preduzeti u narednoj godini.

Proizvođači spremni ulaze u setvu, jer sve informacije imaju u aplikaciji (foto: KWS)

"Svake godine vodimo kompletnu evidenciju kako bismo pronašli sistem koji je uspešniji za određenu parcelu. Imamo podatke koje količine đubriva su potrebne u kojem momentu i koliko padavina je bilo. Tako spremniji ulazimo u setvu, jer na jednom mestu imamo skup informacija o prošlogodišnjim aktivnostima i rezultatima. Tražimo najbolju matematiku i račun jer je to najbolje unapređenje proizvodnje", zaključio je ovaj proizvođač.

Besplatnu myKWS aplikaciju možete preuzeti ovde.

O tome kako izgleda i kako se koristi myKWS aplikacija, pogledajte u videu ispod:

 


Tagovi

Mykws Elektronska knjiga polja Aplikacija Praćenje stanja useva


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

KWS Srbija d.o.o

Industrijska 5, 21220 Bečej, Srbija
tel: +381 21 215 61 04, e-mail: mykws.rs@kws.com web: http://www.kws.rs/