Alternativnim žitaricama se u zlatarskom kraju bavi više od 100 domaćinstava, na nekoliko stotina hektara. Nakon spelte, krenuće žetva heljde, koja sazreva u septembru.
Pomalo zaboravljena žitarica spelta ili krupnik žanje se u zlatarskom kraju. Iako vremenske prilike nisu išle na ruku poljoprivrednicima, ova žitarica se "izvukla".
Nekada se koristila kao stočna hrana, a nakon decenija, koliko je bila zapostavljena, ponovo se seje, uz savet stručnjaka.
"Spelta je po svojim karakteristikama daleko hranljivija od pšenice, a pozitivan trend je da se iz godine u godinu površine pod speltom povećavaju, kako u opštini Nova Varoš, tako i u susednim opštinama", kaže za RTS mr Milinko Šaponjić iz Poljoprivredne stručne službe Nova Varoš.
Alternativnim žitaricama bavi se u ovom kraju više od 100 domaćinstava, na nekoliko stotina hektara. Nakon spelte, krenuće žetva heljde, koja sazreva u septembru. Verovatno će zbog suše biti posledica. Ovo žito beleži za 50% veći prihod, a i cena zemljišta za zakup ili prodaju i gajenje ovih žita je sve viša.
"Spelta je bila zapostavljena, jer je teška za meljavu - mora prvo da se oljušti i da se melje. Tako se radi svuda u svetu, pa kada smo nabavili ljuštilicu za speltu, onda je ta proizvodnja postala prava", objašnjava proizvođač Jekoslav Purić.
Foto: Michael Wunderli / Flickr
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka