Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ribe
  • 29.01.2024. 16:00
  • Grad Beograd, Krnjača

Šta je najbolja hrana za šarana iz ribnjaka?

Šaran već koristi prirodnu hranu koja se nalazi u vodi - fauna sa dna. Pored toga, radnici ribnjaka mu obezbeđuju dodatnu hranu.

Foto: Nikola Tucović
  • 568
  • 34
  • 0

Na svega desetak kilometara od strogog centra glavnog grada Srbije - u Krnjači, nalazi se prava oaza. U pitanju je ribnjak "Mika Alas" čijim se šaranom snabdeva veliko beogradsko tržište. Izgradnjom nasipa, kako Dunav ne bi plavio, ostala je velika depresija vode - idealna za uzgoj ribe.

"Imamo veliko jezero od 200 ha, to je tovilište u koje ubacujemo ribu od pola do kilogram težine. Od marta do oktobra, novembra ona naraste do dva, tri ili četiri killograma. U novembru se ta riba izlovljava i skladišti u zimovnicima, koji imamo ukupno 16", opisuje Bojan Đurđević ispred ovog ribnjaka i dodaje da je godišnja proizvodnja 200 do 300 tona.

"U najboljim godinama, ovaj ribnjak uspevao je da proizvede i 400 tona ribe."

Ekstrudirana granula

Šaran već koristi prirodnu hranu koja se nalazi u vodi - fauna sa dna. Pored toga, radnici ribnjaka mu obezbeđuju dodatnu hranu.

Oko 200 ha ribnjaka

"Već petnaestak godina postoji ta ekstrudirana granula, koja predstavlja kompletan obrok. On u toj granuli dobije sve što mu je potrebno, i od proteina i masti i ugljenih hidrata i vitaminsko-mineralni deo. Ali, jako je važno da imamo zdravu strukturu prirodne hrane iz jezera - taj zooplankton, jer se pokazalo da je ona bitna za zdravlje ribe. Nećemo od nje dobiti neki veliki prirast, ali ćemo dobiti zdravlje", rekao je Đurđević i dodao da "kad se sve sabere to je jako bitno".

Više o ovoj temi pogledajte u videu:

 


Tagovi

Ishrana šarana Uzgoj šarana Ribnjak Mika Alas Miloš Đurđević Ekstrudirane granule Fauna sa dna ribnjaka


Autorka

Vanja Milosavljević Nedić

Više [+]

Novinarka emisije Farma