Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 16.04.2024. 13:55
  • Mostar

Otvoren Međunarodni sajam privrede u Mostaru: Ovo su najvažnije poruke

Na sajmu se predstavljaju kompanije iz 30 zemalja, a tokom njegovog trajanja biće upriličeno niz značajnih privrednih zbivanja.

Foto: Vedran Stapić
  • 92
  • 47
  • 0

U prisustvu najviših regionalnih i domaćih političkih zvaničnika, diplomatskog kora, privrednika te brojnih posetilaca, u Mostaru je danas svečano otvoren 25. po redu Međunarodni sajam privrede, koji će trajati pet dana, od danas (16.) do subote, 20. aprila. Na sajmu se predstavljaju kompanije iz 30 zemalja, a tokom njegovog trajanja biće upriličeno niz značajnih ekonomskih zbivanja.

Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja je Republika Hrvatska, koju je direktorka sajma Dalfina Bošnjak, ocenila najpouzdanijim partnerom.

direktorka Sajma Dalfina Bošnjak

"Sajam se održava u atmosferi otvaranja pregovora BiH sa EU. Ovo je jedan od najpoznatijih simbola Mostara i Hercegovine. Republika Hrvatska je od početka sajma u Mostaru i Hercegovini naš najpouzdaniji partner. Mnoge hrvatske firme su ulazak na BiH tržište trasirale upravo kroz ovu izložbu", kazala je Bošnjak.

Mostar kao predvodnik puta BiH u EU

Kada čovek pomisli da ne može bolje, organizacija nas iznenadi, rekao je na početku svog govora mostarski gradonačelnik Mario Kodić, koji se takođe osvrnuo na evropski put BiH i to citirajući Teodora Ruzvelta: "Veruj da možeš i već si na pola puta." Istakao je kako je Mostar danas u brojnim segmentima primer i predvodnik pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini.

"Mi želimo da budemo predvodnici BiH na evropskom putu, biti otvoreni grad i promovisati ga i pozicionirati kao mesto u koje se isplati investirati", poručio je Kordić.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u svom govoru osvrnuo na jučerašnje otvaranje avio linije između Beograda i Mostara, poručivši kako je siguran da će za godinu ili dve to biti jedna od najboljih linija koju će Hercegovina imati sa svetom, ali jednako važna linija za Srbiju i Beograd.

Vučić pozvao kompanije iz Srbije da sarađuju sa partnerima iz BiH

Međunarodni sajam privrede u Mostaru, kako je naveo, tradicionalno je dobro mesto na kojem lideri regije mogu razgovarati o svim temama te u tom tonu pozvao na više dijaloga i jaču ekonomsku saradnju.

"Nadam se da ćemo imati više iskrenosti jedni prema drugima jer verujem da zajednički možemo živeti i napredovati još brže, jer nismo lošiji od svih drugih koji bi, na kraju krajeva, da nam budu tutori i mentori", poručio je Vučić, uveren da možemo puno toga zajednički uraditi u narednom periodu. Pozvao je kompanije iz Srbije da sarađuju sa partnerima iz oba BiH entiteta kao i sa Hrvatskom, kako bi nastavili uvećavati trgovinsku razmenu.

Sajam kao tradicionalno mesto političkih susreta

Trgovinska razmena četiri milijarde evra

Pre nego što je sajam proglasio zvanično otvorenim, premijer Hrvatske Andrej Plenković naveo je kako su danas u Mostaru prisutne brojne hrvatske kompanije, što je dokaz bliske povezanosti dve zemlje. Dodao je kako je trgovinska razmena između BiH i Hrvatske prošle godine bila je nešto manja od četiri milijarde evra.

Zvaničnici obišli izložbene štandove

"BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih firmi", poručio je hrvatski premijer te proglasio sajam zvanično otvorenim.

Inače, danas su u BiH otvorena birališta za hrvatske parlamentarne izbore

Zvaničnici su potom obišli izložbene štandove, skupa sa brojnim posetiocima.

Ukoliko planirate na sajam, imajte na umu da se zavesa ove manifestacije spušta u subotu, 20. aprila. Ulaznice možete kupiti na samom ulazu u sajamski prostor. Cena za jednokratne posete je pet KM (300 dinara) po osobi, jednako kao i za automobil. Organizovane grupe ostvaraju popust.


Foto prilog


Tagovi

Mostarski sajam Otvoren sajam Borjana Krišto Aleksandar Vučić Andrej Plenković Mario Kordić Sajam privrede


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/