Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrodron
  • 25.04.2024. 16:00

Šta sve može dron u polju, kako donosi uštede?

Veliki je interes za primenu vrhunskih tehnologija u poljoprivredi, potvrđuju nam iz "Agrodrona".

Foto: Martina K. Antelj
  • 91
  • 23
  • 0

Upotreba novih informacionih tehnologija nije budućnost, nego sadašnjost poljoprivredne proizvodnje. U odnosu na konvencionalne metode pružaju pravovremenu i adekvatnu zaštitu, otkrivaju bolesti i najavljuju vremenske nepogode, a time smanjuju štetu na usevima kao i troškove proizvodnje.

Glavni cilj svake poljoprivredne proizvodnje današnjice jeste da postane održiva. Na prvom mestu to znači da smanjimo njene troškove i da ih optimizujemo. U tom smislu, dronovi kao tehnološko rešenje zaista mnogo mogu doprineti poljoprivrednoj proizvodnji.

"Krenimo samo od toga da dronovi imaju određene kamere i senzore, koji nam pružaju uvid u stanje useva, pre nego što su neke pojave vidljive golim okom. Znači, oni nam pružaju mogućnost da zavirimo u nama nevidljivi spektar zračenja i da vidimo šta se dešava sa metabolizmom i fiziologijom biljaka", pojašnjava Zoran Stojanović, iz "Agrodron" tima Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi iz Beograda, a koji su se prošle nedelje predstavili i na Mostarskom sajmu privrede.

Tretman na vreme

Stojanović ističe kako nam dronovi omogućavaju da tretiramo hemijskim sredstvima naše zasade i useve, upravo onda kada je to potrebno.

Konvencionalna mehanizacija ima svoja ograničenja, kaže Stojanović

"Ključna stvar u zaštiti bilja je da tretmane obavimo na vreme, kvalitetno i u onom trenutku kada je to optimalno za tu poljoprivrednu kulturu i u odnosu na štetočine i potencijalne bolesti koje se javljaju. Konvencionalna mehanizacija tu ima svoja ograničenja."

Trenutno za dronovima, kako ističe, veliki interes vlada u vinogradarstvu, navodeći Hercegovinu i Mostar kako idealan primer za primenu novih tehnologija.

"Evo na primer, noćas je pala kiša u Mostaru. Zemljišta su prevlažna, ima zaista puno vinograda. Poljoprivredni proizvođači ne mogu da uđu i obave tretmane, a neophodno ih je uraditi da bi zaštitili zasade od bolesti", kaže i pojašnjava da upravo tu dronovi imaju veliku prednost, jer nemaju kontakt sa zemljištem i mogu tretman da obave odmah nakon što je kiša prestala. Znači, odmah se pruža zaštita, u onom trenutku kad je to potrebno.

Dronovi kao "lego kockice": Koji su najčešći problemi ovih vazduhoplovno - poljoprivrednih mašina?

Prema njegovim rečima, rezultati novih tehnologija su nemerljivi. Naime, pravilnom primenom tehnika precizne poljoprivrede dolazimo do toga da smanjujemo upotrebu pesticida, jer smo tretmane obavili kada je to potrebno, a ne kada mi mislimo da treba uraditi.

"Tako da suštinski smanjujemo broj tretmana, optimizujemo sistem proizvodnje, želimo  da je učinimo održivom i da dođemo do rezultata koji će biti bolji u odnosu na konvencionalne metode primene."

Primena u svim oblastima

U vinogradima je, primenom informacionih tehnologija, omogućeno precizno merenje vlažnosti, temperature i đubriva, kao i zrelosti grožđa, visine šećera i slično. Može se delovati preventivno i u slučaju mraza ili određenih bolesti. Cilj je da se integriše tehnologija i uvedu metode precizne, digitalne poljoprivrede u rad i da se proizvođačima pruže prave informacije kako da je pravilno primenjuju.

Mogu se primenjivati u različitim oblastima

Stojanović je sa svojim timom, ispred Privredne komore Srbije, predstavio prednosti informacionih tehnologija u Mostaru, učestvujući prvi put ove godine na Međunarodnom sajmu privrede.

"Dronovi sa kojima radimo i za koje pružamo usluge obuke i edukacije za njihovo korišćenje, mogu se primenjivati zaista u različitim oblastima. Praktično, u svim oblastima života, od energetike, saobraćaja, do ekologije i daju zaista dobre rezultate", kaže on i zaključuje da njihova upotreba više nije budućnost, nego sadašnjost u proizvodnji.


Tagovi

Agrodron Dronovi u poljoprivredi Zoran Stojanović Precizna poljoprivreda Savremena tehnologija


Autorka

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/