Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pustinjsko mleko
  • 21.04.2024. 18:00

Mega farma u Saudijskoj Arabiji: Usred pustinje krave daju 800.000 litara mleka dnevno

Spoljašnja temperatura je 55°C. Da bi ohladili krave, koriste ventilatore i prskalice. Za proizvodnju jedne litre mleka potrebno im je 100 litara vode

Foto: Depositphotos/mulderphoto (ilustracija)
  • 670
  • 182
  • 0

Pustinja Rub al-Khali u Saudijskoj Arabiji jedna je od najvećih peščanih pustinja na svetu i prostire se na 780.000 kvadratnih kilometara. Usred beskrajnog peska, oko 100 kilometara od glavnog grada Saudijske Arabije Rijada, nalazi se jedna od najvećih svetskih mlečnih farmi.

Al-Safi jedna je od četiri takve u ovoj pustinjskoj državi. U kilometarskim štalama i spoljašnjom temperaturom od 55°C, živi 50.000 krava rase Holštajn. Svaka štala dugačka je 500 metara i u njoj se nalazi 1.500 krava.

Za jednu litru mleka 100 litara vode

Koriste ventilatore i prskalice kako bi smanjili toplotni stres kod životinja.  Sistemi za hlađenje osiguravaju stalnu temperaturu od 27°C. Kada postane toplije, sastav prskalica se automatski pokreće. Za proizvodnju jedne litre pustinjskog mleka sistem koristi 100 litara vode.

"Hlađenje je vrlo važno. Ako je kravama prevruće, njihova proizvodnja znatno opada. Ali ako održavamo temperaturu od 25 do 30°C, daju puno mleka", objasnio je menadžer Abdul Rahman za RTL.

Svaka krava četiri puta dnevno ide u potpuno automatizovanu muznu stanicu i proizvede ukupno oko 40 litara mleka, ukupno daju do 800.000 litara, a muzna stanica radi gotovo 24 sata dnevno.

Tu se dnevno oteli oko 65 teladi. Aktivnost svake krave se prati pomoću čipa, a podaci pokazuju koliko jedu, kolika je njihova proizvodnja mleka, da li je krava steona ili je primila lekove. 

Hranu uglavnom uvoze 

Deo hrane za krave je iz uvoza, a dolazi iz celog sveta. U ovom regionu je uzgoj krmnog bilja ograničen zbog potrošnje vode. U budućnosti planiraju da nabavljaju stočnu hranu iz Sudana. Životinje dnevno pojedu najmanje 1.300 tona hrane

Još veća je farma Almarai u Al-Kharju koja ima čak 180.000 krava i jedna je od najvećih svetskih proizvođača mleka. Firma je 2014. kupila oko 40 kvadratnih kilometara poljoprivrednog zemljišta u američkoj saveznoj državi Arizoni, gdje uzgajaju lucerku. 

Uz farmu se nalazi fabrika mleka, a udeo od 50,1 odsto kupila je francuska firma Danone 2001. godine. Proizvode mlečne napitke, jogurte i sir pod brendom Al Safi Danone, ukupno više od 80 mlečnih proizvoda. Njima snabdevaju Saudijsku Arabiju i izvoze ih u 12 zemalja Bliskog istoka.

Subvencije za poljoprivredu

Farma Al-Safi postoji više od 40 godina, od 1981. Izgradila ju je saudijska kraljevska porodica. Al Safi je ubrzo postala najveća mlekara u zemlji, a onda i u svetu. Krajem 1990-ih bila je najveća farma muznih krava na svetu sa 24.000 grla.

Saudijska Arabija je nekada bila veoma zavisna od izvoza hrane. Kao odgovor na arapski naftni embargo zapadnim zemljama iz 1973., tamošnja vlada je želela da postanu nezavisni, pa je pokrenula program subvencija poljoprivredi. Osim toga, farmama je bilo dopušteno da koriste zalihe podzemnih voda. Pojavili su se ogromni projekti, uključujući farmu Al Safi.

U 1980-ima ta je zemlja od uvoznice hrane postala izvoznica, a povremeno je bila šesta najveća izvoznica pšenice u svetu. I danas izvozi žitarice, kao i povrće, voće i mlečne proizvode.

Pada nivo podzemnih voda 

Međutim, upitno je koliko dugo. Količina vode koja je potrebna farmama poput Al Safija dolazi iz dubine zemlje od dva kilometra, a s obzirom na to da joj je temperatura 70°C, potrebno ju je i hladiti. 

Ova zemlja inače ima ogromne rezerve podzemne vode. Zbog intenzivne poljoprivrede i rastuće populacije, a prema podacima UN-a, nivo podzemnih voda je opao: od 80-ih godina do šest metara godišnje. 

Budući da ima malo kiše, rezerve se jedva obnavljaju i podzemne vode sada su na kritičnom nivou. Naučnici veruju da je zemlja skoro dostigla prelomnu tačku, a što bi moglo ugroziti i proizvodnju hrane.


Tagovi

Farma u pustinji Saudijska Arabija Rub al-Khali Holštajn krave Pustinjsko mleko Proizvodnja mleka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.